Vad är typ 1-diabetes?

Typ 1-diabetes innebär att kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt har upphört. Något som kan leda till döden om sjukdomen inte behandlas regelbundet.

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar, där Typ 2 diabetes är den vanligaste. Det gemensamma typ 1-diabetes har med typ 2-diabetes, som ofta kallas ”åldersdiabetes”, är att sjukdomen innebär onormal blodsockerbalans med åtföljande komplikationer. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin, som är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. När det inte existerar får man för mycket socker i blodet. Om inte blodsockret behandlas dagligen så att det kan hållas på en så nära normal blodsockernivå som möjligt, kommer kroppen att skadas. För lite socker i blodet kan akut ge medvetslöshet, medan för mycket socker i blodet på sikt kan leda till att njurarna slutar fungera, blindhet, förlorad känsel, hjärtinfarkt och i värsta fall dödlig utgång.
– Jag tror att det fortfarande finns en stor okunskap om diabetes typ 1, och de allvarliga konsekvenser sjukdomen kan ge, säger Åsa Laulajainen, projektledare på Barndiabetesfonden.

Enligt Socialstyrelsen har 50 000 människor typ 1-diabetes varav närmare 8 000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har fördubblats från 80-talet fram till idag (2018 insjuknade 927 barn upp till 18 år, på 80-talet cirka 400 barn). 
– Varje år insjuknar drygt 900 barn i typ 1-diabetes, men ingen botas. Sjukdomen kan inte förebyggas och vem som helst kan när som helst drabbas den. Därför behövs mer pengar till forskning, säger Åsa Laulajainen, som själv har en son som drabbades av diabetes typ 1 vid ett års ålder.  
– Sjukdomen kräver intensiv behandling med insulininjektioner och blodsockerkontroller dygnet runt. Trots denna behandling drabbas barnen ibland av akuta komplikationer, ibland med medvetslöshet, och på lång sikt finns många komplikationer på nerver och blodkärl och ett förkortat liv.

Förutom typ 1- och typ 2-diabetes finns flera olika former av diabetes bl.a. graviditetsdiabetes, LADA, MODY et cetera, men barn och ungdomar har i 98 procent av fallen Typ 1 diabetes. Enligt NDR, Nationella Diabetesregistret, har ungefär 500 000 personer diabetes i Sverige idag, av dem har 85-90 procent typ 2-diabetes. Det är förmodligen cirka 150 000 i Sverige som har Typ 2 diabetes utan att veta om det.

Malin Gramer: ”Jag spolar mina bihålor varje dag”

Programledaren Malin Falk Gramer om det bästa hon gör för sin hälsa, varför hon går till gymmet även när hon är som minst motiverad och hälsoåkomman hon aldrig lyckas bli av med. 

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Hur ser din morgonrutin ut?
– Frukost för mig är heligt men varannan vecka är vi fem personer hemma som alla har olika tider att passa så allt blir lite rörigare då. I bland äter jag bara ett ägg innan vi får iväg barnen för att sedan gå hem och äta frukost i lugn och ro. Varannan vecka när det bara är min man, vår 2,5-åring och jag hemma äter vi frukost ihop alla tre. Så mysigt att hinna prata lite innan dagen drar igång! 

Hur är din hälsa för närvarande?
– Just nu är jag lite vissen. Jag har varit sjuk och har inte riktigt kommit tillbaks, men snart så!

Vilken hälsomässig åkomma lyckas du aldrig bli av med?
– Jag har otroligt sjuka bihålor. Jag har opererat dem två gånger, så jag måste spola mina bihålor med saltvatten varje dag och använda ett Dymista (nässpray) minst 2 gånger om dagen. Slarvar jag så åker jag på bihåleinflammation med en gång. 

Bästa hälsoknepet du fått som du anammat?
– Honung och ingefära när jag känner mig lite förkyld.  

Vilken är den märkligaste träningsformen du provat? 
– Jag har gått på poledance. Kanske inte så märkligt, men det var så kul! 

Vad är det sämsta och bästa du gör för din hälsa?
– Det bästa jag gör är att äta hälsosamt, försöka att träna tre gånger i veckan och att ta promenader istället för bil, buss och tunnelbana. Det sämsta att jag sover för lite. 

Guilty pleasure när du ska unna dig något?
– Då kollar jag på någon riktigt cheezy kärleksfilm och äter kladdkaka i sängen. 

När mår du som bäst/sämst? 
– Jag mår som bäst när jag har balans i livet, får bra med sömn, jobbar lagom och hinner träna.Sämst mår jag när jag jobbar alldeles för mycket och inte hinner med mig själv eller min familj. 

Vad gör du när du är som minst motiverad till att ta hand om dig själv?
– Ibland är jag bara så trött och har ingen lust att träna alls men då går jag ändå till gymmet och kör på, kanske inte lika intensivt, men jag gör det i alla fall. Efteråt är jag så nöjd med mig själv och ofta mycket piggare. 

Vad är det viktigaste du lärt dig om din mentala hälsa?
– Att inte stressa, utan att försöka ha så mycket harmoni i livet som möjligt. 

 Är du hypokondrisk?
– Haha, ja, dom säger det…

Grönkålschips eller ostbågar?
– Jag är väldigt mån om vad jag äter, men jag låter det inte gå till överdrift, åt något håll. Jag kan absolut äta grönkål, men är jag sugen på glass/choklad så käkar jag det.

Har du någon meditationsrutin?
– Jag tänker bra när jag promenerar eller när jag springer men det är det närmsta meditation jag kommer just nu.  

Till sist, vilket är ditt bästa hälsotips?
– Försöka skära ner på stressmomenten. Sedan är det så viktigt med sömn, äta bra, härlig mat och inte en massa processad skit och att träna samt promenera några gånger i veckan. Dessutom är det så viktigt att hinna återhämta sig och att skratta mycket. 

Malin Falk Gramer
Ålder: 41
Familj: Maken Carl Falk och två barn
Bor: Östermalm, Stockholm
 Yrke: Programledare för Love Island på TV4
Aktuell: Med poddcasterna ”Nu ska du få höra” med Anitha Clemence och ”Mitt i livet” med Katrin Zytomierska.