Väckarklockans signal påverkar halva din dag

En glad trudelutt, en vacker melodi eller ett expresståg som susar förbi?  Rätt väckningssignal kan vara viktigare än du tror.

Valet av larmsignal på väckarklockan betyder mer än du tror och kan faktiskt påverka hela din förmiddag, skriver Aktiv träning. Forskarna i rapporten frågade 50 personer vad de hade för larmsignal och hur de kände sig på morgonen, och de fann att människor som blev väckta av en hård signal var betydligt mer morgontrötta. Då går också tankeverksamheten och prestationerna – och humöret – ned. 

Ett vanligt bip-bip-bip då? Nej, en harmonisk melodislinga är det som gäller om du vill börja dagen på bästa sätt.

Mobilspel kan vara bra för mentala hälsan

Hantera din stress och återhämtning genom att spela spel på mobilen.

Sluta ha dåligt samvete när du slösat bort en halvtimme på ett meningslöst mobilspel – en ny forskningsrapport visar att det är mer effektivt mot stress än mindfulness-appar. I en studie lät forskarna ena halvan av en grupp spela ett geometriskt pusselspel och den andra halvan fick använda en mindfulness-app när de kom hem från jobbet, skriver JMIR Mental Health. Detta upprepades fem dagar i rad och resultatet var överraskande: Spelet hade bättre effekt på både återhämtning och energinivåer.