Tre oväntade sömntips

Har du svårt att somna om kvällarna och har provat det mesta för att råda bot på det? Här är tre lite mer ovanliga knep som du kanske inte har testat.

Du känner igen känslan: klockan har passerat läggdags, du vänder och vrider i sängen, men sömnen vill inte infinna sig. Sömnproblem är något alla kämpar med i perioder och råden är många. Ät senast två timmar innan du ska sova, temperera sovrummet svalt, motionera dagtid. Nu kommer läkaren Rangan Chatterjee – författare bakom böcker som Hälsobalansen, Stressbalansen och Feel better in 5 – med tre oväntade tips i Expressen Hälsoliv:

1. Bejaka naturen
”Om du har en trädgård, gå ut i fem minuter, stirra på träden, lyssna på fåglarna och notera hur grenarna svajar i vinden. Fokusera verkligen på din omgivning och njut av upplevelsen”, säger han.

2. Träna intensivt fem minuter
Viktigast är att träningen aktiverar hela kroppen. Några exempel på övningar är armhävningar, jogga på stället och benböj. ”Övningarna utförs efter varandra med en vilopaus mellan varje. Är du nybörjare – rör på dig i 20 sekunder och vila i 40. Efter ett tag kan du vända på det”, skriver tidningen.

3. Släpp negativitet
Att boosta lyckonivåer och släppa negativitet är ett sätt för att få en god natts sömn. Skriv ner en list på positiva saker under dagen – gärna med en kommentar till. Kanske höll grannen upp trapphusdörren, kanske bjöd en kollega dig på kaffe. De minsta saker kan kvalificeras på listan.

Tvätta händerna rätt i fem steg

Vare sig det är coronavirus, förkylningstider eller vanlig influensa minimerar du risken att bli smittad genom att ha en god handhygien. Men det gäller att tvätta dem på rätt sätt. Här är en snabb steg-för-steg-guide


1. Fukta händerna i varmt vatten innan du tillsätter flytande tvål. Se till att du pumpar ut tillräckligt, gärna tre gånger, så att den täcker händerna ordentligt.

2. Gnid handflatorna mot varandra och gnugga, vänd och gnugga händernas baksidor mot varandra. 

3. Fläta fingrarna och se till så att varje finger är täckt med tvål. Täck tummen genom att gripa tag den med ena handen och rotera. 

4. Gnugga fingertopparna mot den andra handens handflata. Glöm inte att huden under naglarna.

5. Skölj händerna med varmt vatten. Torka ordentligt med pappershandduk eller en ren handduk.