Tecken på att du fått solsting

Äntligen stiger temperaturerna och solen visar sig från sin bästa sida. Men allt är inte alltid bara frid och fröjd – solen och värmen kan vara farlig för hälsan om man inte är försiktig.

Under sommarmånaderna är det viktigt att lyssna på sin kropp i värmen. Utvecklar du värmeslag betyder det att kroppen inte längre kan styra temperaturen och det är lätt hänt när det är varmt ute. För att minska risken att drabbas är det viktigt att dricka mycket vatten, speciellt om du är fysiskt aktiv och svettas mycket. Se till att alltid ha en vattenflaska med dig vart du än ska! Och allra bäst är att ha några tabletter Resorb hemma som snabbt kan hjälpa dig återfå vätskebalansen.

Ett tips är att vara noga med hur du klär dig, tätt sittande bomullsplagg är det allra bästa. Då tränger svetten enklare genom kläderna. Ett knep för att kolla om man är påväg att få vätskebrist är att nypa sig själv på handryggen, om huden snabbt dras tillbaka har du en bra vätskebalans i kroppen.

Vanliga symptom på solsting: 

Huvudvärk, yrsel, illamående, synstörningar, snabb puls och rödflammig torr hud. 

Slipp pigmentfläckar i sommar

Sol, bad, glass – och pigmentfläckar. Här är en guide till hur man undviker de ovälkomna prickarna i ansiktet.

Solstrålarna står för runt 90 % av våra rynkor. De skadar cellerna i vår hy och gör att huden åldras snabbare. Solen är också en bov i dramat när det kommer till åldersfläckar som uppkommer på huden med åren. Främst uppkommer pigmentfläckar på områden som exponerats mycket för solen: ansiktet, halsen, dekolletaget, armar och händer.

Men det går att göra något åt detta och lösningen stavas solskydd. Var noga med att smörja in dig under dagen, återapplicera ofta och sitt gärna i skuggan mellan varven. Och ju högre solskyddsfaktor desto bättre skydd, man bör använda minst SPF 30. Var speciellt noga med att smörja in handryggen, det är ofta där pigmentfläckarna uppkommer först!

Om man redan lyckats få fläckar är det ännu viktigare att smörja in sig för att undvika att fläckarna blir mörkare. Det finns även flera produkter som säger sig kunna ljusa upp fläckarna efter sommaren, men det kan ta lång tid och det finns ingen garanti för att de försvinner. Bäst att vara på den säkra sidan – håll dig i skuggan!