Ta skydd mot fästingarna

2020 spås bli ett rekordår för fästingar.  Så här skyddar du dig mot det envisa minikrypet.

Med en mild vinter bakom oss bör vi vara beredda på en sommar med rekordmånga fästingar. Fästingen är nämligen aktiva i klimat över fem grader. Fästingen kan vandra omkring i timmar på kroppen innan den fäster sig, men när den gjort det och du fått ett fästingbett blir huden vanligtvis röd runt bettet och kliar. Det lilla krypet, som trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, kan genom bettet föra över smittämnen om det bär på sådana. I värsta fall kan det leda till sjukdomar som borrelia och TBE. TBE är en virussmitta medan borrelia orsakas av bakterier. Därför är det viktigt att ta bort fästingen så snart du upptäcker den. 

Tips för att ducka fästingarna

 • Undvik högt gräs, buskar och fuktig mark där fästingarna trivs som bäst.
 • Ha som regel att alltid söka igenom kroppen om du varit ute i naturen. På barn sätter sig fästingarna gärna på överkroppen och i hårbotten. 
 • Använd mörka täckande kläder och gärna stövlar om du ska vara i skogen.
 • Vaccinera dig. Idag finns det ingen medicin som botar TBC. Det är därför det är så viktigt att vaccinera sig mot TBE om du är i områden där TBE-smitta förekommer. På Fästing.nu har man kartlagt var man rapporterat fall av TBE-smitta. Tyvärr går det inte att vaccinera sig mot borrelia.

  Så här tar du bort en fästing
  1. Smörj inte fästingen eller området kring den. Använd en fästingborttagare eller pincett.
  2. Nyp tag i fästingen så nära huden som det går och avlägsna den genom att långsamt dra rakt ut.
  3. Se till att försöka få med hela fästingen. Blir en bit kvar kan kroppen oftast ta hand om det själv, så låt den vara.
  4. Rengör bettet med tvål och vatten. 
  Upptäcker du att en rodnad uppträder en vecka eller senare efter bettet, som är mer än fem centimeter i diameter stor bör du kontakta en vårdcentral.  

Klia inte!
Hur gärna du än vill – låt bli att klia på bettet. Det kan nämligen göra att bakterier kommer in och skapar infektioner. Tecken på det är om bettet blir rött, ömt och svullet. 

Därför ska du aldrig lämna vattenflaskan i en varm bil

Vi är väl medvetna om att aldrig lämna barn eller husdjur i varma bilar. Här kommer ytterligare något att minnas: lämna aldrig vattenflaskan under höga sommartemperaturer.

Det är den genomskinliga plastflaskan som kan fungera som ett förstoringsglas, bryta ljuset och skapa en skarp stråle ned i stolsdynan. En brandstation i Oklahoma genomförde ett test som visade att ljusstrålen som riskerar uppstå i vattenflaskan kan bli hela 120 grader varm, skriver MåBra.
– Solljuset använder vätskan och det genomskinliga plastmaterialet för att skapa en fokuserad stråle och kan absolut orsaka en eld, säger David Richardson, en av brandmännen.
Samtidigt påpekar man att risken är ytterst liten. Med det sagt: stoppa även undan handspriten i bilen.
– Om handspriten öppnas i ett mindre utrymme, som inuti en bil, och släpper ut alkoholångor så kan den explodera. Om det sedan introduceras statisk elektricitet i bilen, och det kan bara vara att någon hoppar in eller drar på sig en tröja, så kan alkoholångorna explodera.