Svett – rena hälsokuren

Att svettas kan göra underverk för din hud. Svett verkar nämligen både bakteriedödande och återfuktande.

Brukar du svettas mycket? Grattis! Då ger du nämligen en härlig kur för både din kropp och hud. När vi svettas reglerar nämligen kroppen naturligt kroppstemperaturen, men svetten innehåller också välgörande ämnen som finns naturligt i kroppen. När svetten öppnar hudens porer tvättar den huden ren från smuts, sköljer bort olja, återfuktar, peelar och läker sår, skriver tidningen MåBra. Men den har också en hälsoskyddande effekt. Proteinet dermicin, som brukar kallas för kroppens egen antibiotika, följer nämligen med svetten ut ur kroppen och väl på huden verkar detta dermicin skyddande mot bakterier och infektioner. Även svettens låga PH-värde är bakteriedödande. Men se till att ta en dusch efter att du svettats, så att fettsyrorna i svetten inte bäddar för nya bakterier.

Att känna ånger kan både vara skadligt – och ge positiva hälsoeffekter

Det är bra att ångra sig – på rätt sätt och i lagom mängd, menar Simon Kyaga – överläkare i psykiatri.

Mycket av dagens wellness handlar om att komma i kontakt med oss själva och få insikt i hur vi vill leva våra liv. Forskning pekar på att vi ägnar upp mot 110 timmar varje år till att ångra saker vi gjort eller inte gjort. Simon Kyaga – överläkare i psykiatri – menar att det finns två typer av ånger: den som gäller här och nu och som får oss att förändra våra liv – och den destruktiva som rör vårt förflutna.
– Det är bra att ångra sig på rätt sätt och i lagom mängd, säger han. Den som känner ånger här och nu kan få en positiv effekt av känslan. Då försöker vi dagligen leva ett liv där vi undviker att känna ånger. Men för mycket ånger kan leda till depression.
Så hur tar man sig ur negativ ånger? Simon Kyaga säger sig ha en lösning: 2-minuter-sregeln.
– Om du fastnar i ältande, titta på klockan. Fortsätt i två minuter, fråga dig sedan om du har kommit närmare en lösning eller mår bättre. Om svaret är nej är det dags att sluta.