Studie: Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

I en svensk studie har forskare försökt ta reda på vad det är som gör att vi har svårare att hålla vikten när vi blir äldre.

Det är många som upplever att det är lättare att gå upp i vikt ju äldre man blir. En studie som publicerades i höstas vid Karolinska Institutet, i samarbete med Uppsala universitet och Université de Lyon, undersökte man varför vi ökar i vikt med åldern – trots att vi äter och rör på oss som vanligt.

Man kom fram till att i takt med ökad ålder så minskar omsättningen av lipider i fettvävnaden. I studien följde forskarna 54 människor under 13 år, där vissa ökade eller minskade i vikt, eller stod kvar på samma siffra på vågen. Men det alla hade gemensamt var att fettvävens fettceller minskade över tid. De personer som inte minskade sitt intag av kalorier gick således upp i vikt, den genomsnittliga viktuppgången låg på cirka 20 %, trots att de rörde på sig lika mycket som förut och åt samma kost. Med andra ord är det viktigt att hålla koll på vad man stoppar i sig, och fortsätta motionera, i takt med att åren går.

Starta dagen med citronvatten

Att vätska är bra för kroppen är sen gammalt. Kombinera den med citron så drar du nytta av fruktens positiva hälsoeffekter.

Den syrliga citronen är full av näringsämnen som är bra för kroppen. Bland annat är den fullproppad med höga nivåer av vitamin C, B-vitaminkomplex, kalcium, järn, magnesium, kalium och fibrer. Här kommer ett gäng argument för varför du ska starta dagen med ett uppfriskande glas citronvatten.

Fräsch andedräkt
Citronen är känd för att hjälpa munhälsan på traven. C-vitamin är bra för tandköttet och visst doftar det fräscht i munnen efter några klunkar.

Rensar ut gifter
Då citron är vätskedrivande hjälper den till att driva ut giftiga toxiner ut din kropp. Lite som en detox kan man säga.

Stoppar sötsuget
Den gula frukten innehåller en hög dos av pektin (en kolhydrat) som bidrar till ett minskat sötsug.

Reglerar pH-värdet
Surt är nog det första många tänker på när de hör ordet ”citron”. Men frukten är faktiskt en av våra mest basiska livsmedel. Med andra ord hjälper citronen till att neutralisera pH-värdet i kroppen. Det är bra, då sjukdomar trivs som allra bäst i försurade miljöer.

Bra för hyn
Många som haft problem med hyn upplever en förbättring av att dricka citronvatten. Citron är nämligen fullt av antioxidanter, som exempelvis C-vitamin, som är bra för huden.