Stress-symptomen många missar

Julklappar ska beställas. Köttbullar och prinskorv inhandlas. Och så är det sista rycket på jobbet innan jul och ledighet. Mitt i allt kan stress-symptom som är lätta att missa uppkomma.

Kanske har du haft en högre belastning på jobbet än vanligt under hösten och börjat känna dig yr och slutkörd? Då är det dags att se upp och börja prioritera dig själv och ditt välmående. Den vanligaste anledningen till en sjukskrivning i Sverige i dag är på grund av stressrelaterade problem och varje år insjuknar tusentals svenskar i utmattningssyndrom. Många gånger har man bara kört på och ignorerat eller helt enkelt missat kroppens signaler för att en dag inte orka mer. Bara att stiga upp ur sängen kan då kännas som att bestiga ett berg.

Här är några vanliga symptom på stress som är lätt att missa:
Emotionella symptom:
– Du vaknar ofta på natten
– Du känner dig trött under dagen trots att du sovit länge
– Du har mer negativa tankar än vanligt- Psykiska besvär som ångest och nedstämdhet ökar
– Du får ofta en känsla av kontrollförlust
– Du är känslig för kritik
– Skiftande humör

Kroppsliga symptom:
– Magproblem som IBS, diarré eller förstoppning
– Värk i muskler och stela leder
– Hjärtklappning och yrsel
– Tjut i öronen
– Svettningar
– Tryck över bröstet
– Mindre sexlust

Så vad kan man göra för att förebygga utmattningssyndrom?
Agera så fort du kan om du börjar må dåligt, känner du igen dig i några av symptomen ovan så kommer här tips på hur du kan förhindra en utmattning:
– Prioritera mat, sömn och träning
– Våga säga nej till saker både på jobbet, men också till sociala aktiviteter du faktiskt inte orkar med privat
– Ta pauser i vardagen. Lås in dig på jobbtoaletten en stund, tryck i hörlurarna i öronen och lyssna på en avslappningsövning
– Be om hjälp. Berätta för familj, vänner, chefer och arbetskamrater i den mån du har lust att du är stressad och behöver stöttning och hjälpGlöm inte att du själv är huvudpersonen i ditt liv. Ta hand om dig! 

Varför lever vissa i mer än 110 år?

Vad ligger bakom ett ovanligt långt liv? Det är en fråga många av oss söker svar på. Japanska forskare har kommit fram till en av anledningarna. 

Ett forskarlag i Japan har grävt djupare och analyserat blodprov hos personer över 110 års ålder. Resultaten har sedan ställts mot en kontrollgrupp av människor mellan 50 och 80 år. Svaret stod att finna i hundra-plussarnas immunförsvar: B-cellerna – vita blodceller som utsöndrar antikroppar mot virus, bakterier och annat som orsakar sjukdomar – var färre än hos kontrollgruppen. Däremot hade personerna över 110 år högre halter av T-cellerna CD4 CTL i blodet. 
– Dessa är väldigt specialiserade immunceller som hjälper kroppen att slå tillbaka mot virusinfektioner och cancer, säger VJ Periyakoil, läkare på Stanford som är specialiserad på åldrande. Cellerna utsöndrar två kemiska föreningar som kallas granzym B och perforin, vilka dödar främmande celler vid direktkontakt.
Teorin är att cellerna skyddar mot cancer och infektioner, annars vanliga dödsorsaker bland seniorer. Idag finns endast 31 levande personer som är äldre än 110 år.