Slipp pigmentfläckar i sommar

Sol, bad, glass – och pigmentfläckar. Här är en guide till hur man undviker de ovälkomna prickarna i ansiktet.

Solstrålarna står för runt 90 % av våra rynkor. De skadar cellerna i vår hy och gör att huden åldras snabbare. Solen är också en bov i dramat när det kommer till åldersfläckar som uppkommer på huden med åren. Främst uppkommer pigmentfläckar på områden som exponerats mycket för solen: ansiktet, halsen, dekolletaget, armar och händer.

Men det går att göra något åt detta och lösningen stavas solskydd. Var noga med att smörja in dig under dagen, återapplicera ofta och sitt gärna i skuggan mellan varven. Och ju högre solskyddsfaktor desto bättre skydd, man bör använda minst SPF 30. Var speciellt noga med att smörja in handryggen, det är ofta där pigmentfläckarna uppkommer först!

Om man redan lyckats få fläckar är det ännu viktigare att smörja in sig för att undvika att fläckarna blir mörkare. Det finns även flera produkter som säger sig kunna ljusa upp fläckarna efter sommaren, men det kan ta lång tid och det finns ingen garanti för att de försvinner. Bäst att vara på den säkra sidan – håll dig i skuggan!

Fråga Apotekaren: "Vrid inte bort fästingen"

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag tycker att fästingar är så obehagliga. Nu ska vi resa bort och hälsa på några kompisar och de berättade att det finns mycket fästningar hos dem. Hjälp!

SVAR:
Lugn, de flesta fästingar är helt ofarliga. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Om fästingen sitter kvar ska den bort så snart som möjligt. Med en fästingborttagare är det enklare än du tror. Pincett kan också fungera. Det är viktigt att du får med hela fästingen så ta tag om den så nära huden du kan och dra rakt uppåt. Får du inte med hela fästingen så stöter kroppen oftast bort resterna. Men – om rodnaden är kvar efter en vecka eller om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, ovanligt trött eller har muskelvärk – kontakta din vårdcentral.

FRÅGA:
Kan jag använda samma fästingborttagare på både mig och min hund?

SVAR:
Det finns fästingborttagare som fungerar på både människa och djur, i olika varianter. En variant är utformad som en krok som förs in under fästingens kropp. Fördelen med denna design är att man inte klämmer runt fästingens kropp, vilket minimerar risken för att fästingens maginnehåll pressas ut. Mindre plockare finns för att även kunna ta bort de allra minsta fästingarna.

FRÅGA:
Nu har jag redan lyckats få 2 fästingbett denna sommar, hur behandlar jag dessa på bästa sätt och behöver jag söka vård?

SVAR:
Hej! Oftast är fästingarna ofarliga. Ett fåtal bär på smittoämnen men långt ifrån alla. Om du blivit biten så blir huden runt bettstället oftast röd i några dagar. Är det ilsket rött eller finns fortfarande rodnaden kvar efter en vecka. Eller om du en tid efter bettet får feber, huvudvärk eller känner dig illamående. Kontakta en läkare. Några bra tips för att ta bort en fästing är: Ta bort fästingen så snart som möjligt. Använd allra helst en fästingborttagare eller en pincett. Fästingens mun sitter längst ner mot huden, det är där den biter fast. Få tag så långt ner mot huden du kan och dra rakt uppåt. Du ska inte vrida. Om rester av fästingens käkparti finns kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter själv bort det. Tvätta bettstället med tvål och vatten.