Skrik dig i form

Använd din ilska för att varva ned i nya träningsformen Rage yoga.

Hittills har yoga fokuserat på att hitta den inre lugnet, harmonin och värmen. Nu kommer rage yoga – fritt översatt: ”Yoga för vrede”. Spritt över tolv städer i USA innefattar yogapassen svordomar, vrål, hårda gitarriff och – i vissa fall – ett glas alkohol.
– Tanken är att det ska vara en alternativ yogaform för de som behöver ta en annan väg för att finna sitt inre lugn, säger grundaren Lindsay Istace till Health.
Samtidigt frågar hälsosajten psykoterapeuten Courtney Glashow om det verkligen kan hjälpa:
– Om det görs rätt anser jag att svordomar kan vara terapeutiskt eftersom det låter oss för utlopp för vår ilska. Det är ett sätt att sätta ord på vad vi känner, säger hon.
Detta kommer efter forskningsrapporter från både Yale och University of Cambridge som pekar på att svordomar har flera hälsofördelar, däribland högre smärttröskel och råstyrka. Och kanske blir du lite snällare utanför yogasalen?

Sprita händerna på rätt sätt

Men glöm inte att handspriten inte ersätter en riktigt bra handtvätt med tvål och vatten.

Coronapandemin är långt ifrån över, så det kan vara på sin plats att återigen påminna om vikten av god handhygien för att minska smittspridningen.

En vanlig missuppfattning är att handsprit är mer effektivt än en vanlig handtvätt. Men när du har synligt smutsiga händer är utan tvekan tvål och vatten mer effektivt, eftersom spriten inte kan tränga igenom exempelvis organiska material.

Så huvudregeln är att välja tvål och vatten i första hand, och att använda handsprit när du inte har möjlighet att tvätta ordentligt. Handsprit är heller inte riktigt effektivt mot de bakterier som sprider magsjuka.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Smittämnen fastnar lätt på händer. De kan spridas vidare när du till exempel tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete samt efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.”

Gör så här när du använder handsprit:

Handsprit ska användas den när händerna är rena och helt torra. Kupa handen och fyll den med en rejäl klick handdesinfektionsmedel. Gnid in medlet överallt på händerna. Börja med handflatorna, handryggarna, fingertopparna, runt alla fingrar och i tumgreppen. Avsluta med handlederna. Fortsätt gnida tills huden känns torr.