Så lindrar du de kliande vattkopporna

Har ditt barn fått vattkoppor? Den besvärliga sjukdomen, som nästan alla barn får, går oftast över av sig själv men det finns sätt att lindra symptomen. Här ger vi dig tre tips.

Vattkoppor känns igen på utslag som först dyker upp på rygg och bröst och senare sprids över kroppen. De första symptomen brukar vara feber, huvudvärk och trötthetskänslor – och inom några timmar förvandlas utslagen till små vattenfyllda blåsor. När kopporna läker bildas sårskorpor som sedan faller av. Den smittsamma sjukdomen, som är vanligast bland barn, försvinner oftast av sig själv ungefär tio dagar efter det första symptomet, men det finns sätt att lindra besvären.

1. Kylbalsam
 Du kan lindra klådan med kylbalsam som finns att köpa receptfritt på apoteket. Även alsolsprit och svalt vatten kan användas mot kliande utslag.

2. Klipp naglarna 
Självklart ska man undvika att klia på kopporna men som barn kan det vara svårt att motstå. Se till att hålla barnets naglar korta och rena för att undvika att sönderrivna blåsor blir infekterade.

3. Receptfria läkemedel
På apoteket hittar du receptfria läkemedel som underlättar klådan och lindrar feber och värk. Du kan använda läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon, men däremot ska du vara försiktig med ibuprofen, som finns i bland annat Ipren, eftersom det kan öka risken för allvarliga infektioner. Även läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, som till exempel Treo, bör undvikas eftersom det finns en risk för Reyes syndrom, en ovanlig sjukdom men som kan leda till allvarlig hjärnskada. 

Du bör söka vård om ditt barn uppvisar följande symptom:

  • Om barnet är under sex månader och mamman inte har haft vattkoppor.
  • Om barnet är väldigt trött och utmattat eller har nedsatt immunförsvar.
  • Om barnet har hög feber, över 38 grader, som håller i sig i mer än tre till fyra dygn.
  • Om kopporna blir infekterade och huden runt omkring blir röd och ömmande.
  • Om hostan och febern kommer tillbaka efter att blåsorna har läkt.
  • Om kopporna kliar så pass mycket att receptfria läkemedel inte hjälper.

Är du över 18 år och får vattkoppor ska du alltid uppsöka vård eftersom ungdomar och vuxna drabbas hårdare av vattkoppor än barn. 

3 hälsofördelar med väckarklocka

Använder du mobiltelefonen för att komma upp på morgonen? Här är tre anledningar till varför du bör överväga att go back to basis.

En analog väckarklocka på nattduksbordet är inte bara en snygg inredningsdetalj: det kan också ha en direkt positiv effekt på hälsan. Det är främst tre skäl till att lämna mobiltelefonen utanför sovrummet:

Sömnkvalitén förbättras
Studier pekar på att vi sover i genomsnitt 15 till 20 minuter kortare om vi har mobiltelefonen bredvid oss. Detta skriver bland annat amerikanska National Institutes of Health.

Koncentrationsförmågan ökar
En rad forskningsrapporter hävdar att mobiltelefonen stör vår koncentration bara genom att finnas i samma rum. Ett klassiskt experiment är det där 500 universitetsstudenter fick testa minne och koncentration. De som lämnat telefonen utanför klassrummet presterade bättre än de som hade den ljudlöst i fickan.

Stress och ångest dämpas
En studie publicerad av The Guardian menar att sociala medier-användande 30 minuter innan läggdags stör sömnen. Ett flertal andra rapporter uppger att exponeringen för andras tillrättalagda tillvaro sänker självkänslan, ökar stressen och höjer ångestnivån.

Kanske läge att byta mobiltelefonen mot väckarklocka?