Så här gör du om någon nyser i din närhet

Coronaviruset – så kallad droppsmitta, obehaglig både till ord och karaktär – har fått oss vidta en rad säkerhetsåtgärder. Hur gör man då om olyckan ändå är framme: någon nyser eller hostar i ens närhet? 

Fredrick Sherman – medicine professor vid Mount Sinai-institutet – förklarar för The Atlantic:
–Andas ut direkt för att undvika att andas in aerosolen, de små vattenpartiklar som sprids i luften när någon nyser. Knip ihop läpparna för att få utandningen att hålla längre. Vänd ditt huvud bort från personen och börja gå.
Kanske är det inte helt tillförlitligt, men mängden virus du utsätts för påverkar hur sjuk du senare blir i covid-19. Detsamma gäller hur lång tid du tillbringar med smittspridaren. Så se knepet som ett sätt att minimera exponering för viruset. Och fortsätt vidta försiktighetsåtgärder så som att tvätta händerna och hålla avstånd.

Drick mer vatten – ju äldre du blir

I vanliga fall reglerar kroppen själv vätskebalansen genom att göra oss törstiga så att vi fyller på med vätska. Men med åldern blir det allt viktigare att själv hålla balansen.

Enligt en ny forskningsrapport, publicerad i The Journal of Physiology, försämras kroppens förmåga att reglera kroppstemperaturen med åren, och därmed ökar risken för uttorkning.

Rådet är att dricka mer även om man inte känner törst, redan från medelåldern och framåt. Så tidigt som i femtioårsåldern minskar förmågan att känna törst, och blir du uttorkad kan blodet bli mer trögflytande och risken för blodpropp ökar.

Vätskebrist kan ge besvär som muskelsmärta och trötthet, och kan också kan resultera i problem med njurarna och att hjärtat utsätts för onödig påfrestning. Studien råder också att dra ned på kaffe, läsk och alkohol från medelåldern.

Undersökningen är gjord på äldre män som tränar regelbundet och resultaten visar att deras temperaturreglering inte fungerar optimalt. Hos en ung person reagerar kroppen direkt när det finns risk för uttorkning, genom att reglera kroppstemperatur och svettmängd.
Trots att studien är utförd på män menar forskargruppen att resultaten även kan appliceras på äldre kvinnor.