Så får du barnen att äta mer grönt!

Den vanligaste frågan paret bakom bloggsuccén Green Kitchen Stories får? Hur man får barnen att äta vegetariskt. Här är deras svar.  

Bild ut boken Little Green Stories

I ett decennium har danssvenska paret Luise Vindahl och David Frenkiel drivit en av våra största vegetariska bloggar, Green Kitchen Stories, och släppt bästsäljande böcker i såväl Sverige som internationellt under samma signatur. Med sin femte bok vill de lösa varje familjs stora gåta: hur man får barnen att äta mer grönsaker. 

Varför är det så svårt för många barn att äta grönt?
– Jag tror att det främsta problemet är att många föräldrar introducerar vegetarisk kost försent. Man har gett upp för snabbt när barnen nekat grönsaker och därför hamnat i hjulspår där man lagar vit pasta och köttbullar var och varannan dag. Barn är vanemänniskor, den mat de känner igen är de trygga med och kommer det in något främmande på bordet blir de misstänksamma. Att många barn inte äter grönsaker har nog också mycket med grupptryck att göra, barn äter det som storasyskonen och kompisarna äter.

Hur kommer man ur de där hjulspåren?
– Till att börja med underlättar man mycket för sig själv om man inte lagar separata måltider till sina barn och sig själv. Det sänder en konstig signal tror jag. Som förälder är man ju förebild och barnen gör mycket som man själv gör. Anpassa hellre rätterna lite mer genom att exempelvis ställa fram olika tillbehör på bordet. 

Vad gör man om de vägrar äta?
– Det är viktigt att det inte blir ett tvång och tjat, utan en positiv upplevelse. Men som med mycket när det gäller barn och uppfostran så handlar det om att vara konsekvent. På samma sätt som man måste förklara varför och inte stoppa undan overallen för det envisa barnet som vill gå ut i t-shirt på vintern måste man fortsätta ställa fram grönsaker och berätta varför det är gott, viktigt och bra för både jorden och hälsan. Det är en del av uppfostran. Fortsätt ställ fram grönsaker på bordet. Att det finns där gör det mer naturligt och mindre skrämmande. Även om du får göra det tio gånger innan de testar är det värt det. 

Bild ur boken Little Green Kitchen.

3 tips för att få barnen att äta vegetariskt

 1. Gör det tillgängligt
  Ha alltid en skål med bönor på bordet eller skalade morötter i kylen. Ge inte upp om barnen inte plockar ur skålarna, utan fortsätt att ställa fram vegetariska alternativ på middagsbordet. Till slut kommer de att vilja prova!
 2. Testa olika tillagningsmetoder
  Ibland kan det bara handla om att grönsakens textur upplevs annorlunda. Ungsrosta broccoli istället för att koka den, baka blomkålen i ugnen eller släng i spenat i pannkaksmixen istället för att servera den som den är.
   
 3. Låt barnen komma med input
  Involvera barnen i matlagningen och fråga dem inte bara om det är gott eller inte, utan om de tycker det saknas lite citronjuice eller om det behövs mer salt. På så sätt känner de sig delaktiga, bli stolta och vill äta maten de varit med och gjort. 
Green Kitchen Stories är aktuella med boken Little Green Kitchen.

Körsång ger duschar av lycka

Musiken har alltid förenat människan, men inget är lika mentalt välgörande som körsång. 

Putte Nelsson och hans kör Team Putte sjunger för både själ och hjärta.  Foto: Teamputte.se.

Efter naturbad, meditation och yoga: nu ska vi ägna oss åt körsång för att bli lyckligare. Med nothäfte i händerna och kropparna tätt packade mot varandra frigörs nämligen glädjeämnen. Stresshormoner sänks, endorfinnivåer höjs. 
Putte Nelsson – tidigare pianist i tv-programmet Så ska det låtaoch numera körledare i Team Putte – beskriver det som en fysisk upplevelse.
– Det är häftigt eftersom man får energi av körsången, säger han. Jag kan komma trött till en körövning med 700 personer och när jag går därifrån en och en halv timme senare är jag piggare än när jag kom dit. Man är fysiskt utpumpad men hjärnan är uppe i högvarv.

En rad studier har de senaste åren belyst hälsofördelarna med körsång. Professor Töres Theorell vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet menar att körsången påverkar oss rent fysiskt. Den så kallade bukandningen som används i kören aktiverar vagusnerven, vilken i sin tur fungerar som stressbroms.
– Sådana upplevelser kan också ge oss små duschar av lyckohormoner, säger han till SVT.
Putte Nelsson – som idag leder tre körer i Stockholm, Linköping och Jönköping – instämmer:
– Andningen är viktig när du sjunger. Man ska inte bara sjunga från halsen, utan även få stöd från mage och diafragma.

Det tycks finnas något mentalt välgörande med hela upplevelsen. Att släppa jaget, gå upp i en grupp och smälta samman med något större.
– Det är något i musiken som går in i både själen och hjärtat, säger Putte Nelsson. Den har en tendens att öppna upp människor och förenar oss.Körsång har blivit friskvård. Idag sjunger cirka 600 000 svenskar i olika körer. Joyvoice, Happy Voices och Team Putte tillhör landets ledande ensembler och rymmer allt från amatörer till meriterade sångare. För många handlar det lika mycket om samhörighet som musicerande.
– Det är en stor social bit, många hittar nya vänner i kören och sedan blir det små grupperingar. Jag har bland annat ett gäng basar som går och käkar och dricker bärs efter sången varje vecka.

Vilket är ditt starkaste minne från kören?
– Människor berättar ofta om saker som hänt i deras privatliv där kören varit en stöttepelare. En kvinna skrev att hennes man dött i cancer i höstas, hon visste inte hur hon skulle orka med, men tack vare kören klarade hon vardagen. En annan kvinna berättade att hon skiljt sig och stått ensam med tre barn. Körsången skänkte glädje och energi att orka kämpa vidare.