Läs – för hälsans skull

Denna vecka går Läslovet av stapeln. Vare sig du är ledig eller inte är det ett perfekt tillfälle att läsa en spännande bok. Det gör nämligen gott för hälsan, visar en ny undersökning.

Några avsnitt Netflix-serier följt av en kvarts skrollande genom Instagram-flödet innan det är dags att släcka lampan. Känner du igen dig? Med sociala mediers intåg i våra liv är det mycket som pockar på uppmärksamheten och böckerna blir ofta lidande. Nyligen presenterade Statens medieråd sin senaste rapport, som visade att 11 procent av svenska 17 och 18-åringar läse. 2012 låg siffran på drygt 20 procent. Ulf Dahlqvist, som ledde undersökningen tror att just internet och sociala medier kan vara en av orsakerna till den oroväckande statistiken.

I vår stressiga vardag är kvällen ett ypperligt tillfälle att sätta mobilen på ljudlöst och krypa upp i sängen med en bok. Dessutom har det sina hälsofördelar, det menar en ny undersökning. 
Det är amerikanska Sleep Junkie – ett företag som arbetar medatt förbättra sömn och recensera slängprodukter – som utfärdat studien där 1 000 personer svarade på frågor om sina sömnvanor och huruvida de läste i sängen eller inte.

Resultatet? Oavsett om man läste en gång i månaden eller varje kväll svarade deltagarna att läsandet gjorde de mer avslappnade, mindre stressade och gav en förbättrad sömnkvalitet. De som läste sov en timme och 37 minuter mer i veckan och nära tre fjärdedelar påstod att de hade svårare att somna om de inte läste innan de gick och la sig.

Vi vet alla hur viktig sömnen är för vår hälsa. Så, föga förvånande påverkar denna kvällsritual även andra delar av livet – som finansiell framgång, fysisk hälsa och synen på livet.
Undersökningen visade att de som läste hade en högre årlig inkomst än de som inte läste – ungefär 36 000 kronor mer per år. 

Utöver en välmående plånbok så var de dessutom 14 procent mer troliga att äta hälsosamt och 12 procent mer troliga att engagera sig i fysiska aktiviteter.
Till sist visade det sig att läsarna hade en mer positiv syn på livet. Deltagarna fick frågan om de lever sitt liv till fullo – varpå 70 procent av de som läste svarade ja, till skillnad från 58 procent av de som inte läste. Så stäng av både dator, padda och mobilen och plocka fram en god bok i kväll. 
Av: Sophie Tisell

Bör man influensa-vaccineras?

Snart är influensasäsongen igång och många funderar på att vaccinera sig. Är det någon idé om man är vuxen och frisk, vad finns det för garantier och risker, och skyddar vaccinet mot magsjuka? Vi frågade sköterskan för att få svar.

Från 19 november kommer man att ha möjlighet att vaccinera sig mot säsonginfluensa. Vaccinet innehåller fyra olika säsongsinfluensor. Två typer av influensa A och två typer av influensa B. Influensa-vaccinet ändrar sig varje år för att anpassa sig efter nya influensa-virus.
– En frisk vuxen kan vaccinera sig mot influensa, men vaccinet rekommenderas främst för personer med kroniska sjukdomar, personer över 65 år eller gravida. Om du är frisk och inte brukar vara sjuk behöver du inte vaccinera dig, säger Antigoni Papaioannou, sjuksköterska på Doktor.se.
Vanliga biverkningar av att vaccinera sig mot influence är rodnad, svullnad och ömhet vid insticksstället.
– Man kan också få lätta symtom av influensa såsom feber, rinnsnuva, svaghet och muskelvärk, dock inträffar de väldigt sällan, säger Antigoni Papaioannou som tillägger att influensavaccinet inte skyddar mot magsjuka.