Ingen termometer? – så vet du om du har feber

Är du på resande fot och glömt febertermometern hemma? Eller står termometern helt enkelt inte att finna? Här är knepen som hjälper dig utröna om du har feber – utan termometer.

Feber innebär att kroppens temperatur är högre än vad den vanligtvis är. Anledningen till febern kan bero på en rad olika saker, som en virusinfektion, bakterier eller matförgiftning. Man brukar säga att den normala kroppstemperaturen för en vuxen person ligger mellan 36-37,8 grader. Har man högre än 38 grader räknas det som feber. Vanliga symptom är att känna sig frusen trots att man svettas och känner sig matt och svag.

Om man inte har tillgång till en febertermometer finns det några knep att ta till för att på ett ungefär avgöra vad tempen ligger på.

Känn på pannan
Låt någon annan än du själv lägga läppar eller handflatan på din panna. Känns den varmare än vanligt kan det tyda på feber.

Kika dig i spegeln
Ser du någon rodnad eller svettningar? Eller är dina ögon glansiga? Detta kan enligt den amerikanske immunologen David Erstein betyda att du har feber.

Höj pulsen försiktigt
Blir du svagare och mer andfådd än vanligt när du rör raskt på dig betyder det att kroppen vill signalera till dig att något inte är som det ska.

Vanliga symptom
Var vaksam på huvudvärk, frossa och smärta i leder. Eller andra symptom du vet brukar uppkomma när du tidigare haft feber.

Det finns flera olika receptfria läkemedel som kan vara till hjälp när man har feber. Försök få tag i en febertermometer för att säkerställa om du faktiskt har feber och försök få i dig vatten och mat. Håller febern i sig i mer än fyra dagar är du välkommen att kontakta Doktor.se.

Fråga Apotekaren: "Finns det allergitabletter man inte blir trött av?"

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag är helt däckad under allergisäsongen. Säkert delvis av allergin, men jag tycker det blir värst när jag ätit mina allergitabletter. Äter Clarityn nu. Finns det allergitabletter man inte blir trött av?  

SVAR:
Mitt råd är att pröva en annan receptfri tablett med ett annat verksamt ämne för att se om det blir bättre, eftersom det kan variera från person till person både hur effekt och eventuella biverkningar upplevs. Tabletter har bra effekt vid besvär från ögonen, vid nysningar och vid rinnande näsa. Om du även lider av nästäppa kan det vara bra att kombinera tabletten med en receptfri nässpray. Även ögondroppar mot allergi är ett bra komplement till tabletterna.
FRÅGA:
Hur långt efter medicinens utgångsdatum kan man använda den utan risk?  

SVAR:
När man tillverkar mediciner görs alltid hållbarhetstester för att se vad som händer med dem efter en viss tid. De kan till exempel förlora sin effekt eller förstöras i sin sammansättning. Därför ska man inte använda mediciner som har passerat sitt utgångsdatum utan istället lämna in dem till sitt närmsta apotek. Medicinerna skickas sedan till särskilt godkända anläggningar där de förbränns på ett säkert sätt.
FRÅGA:
Varför får min mamma olika förpackningar av samma medicin? Hon har ganska många olika mediciner så det kan lätt bli lite rörigt. Hur kan jag bäst hjälpa henne så att det blir rätt?  

SVAR:
Din mamma har sannolikt fått samma medicin men med olika tillverkare vid olika tillfällen då hon hämtat sin medicin. Förpackningarna är därför olika men det verksamma ämnet i medicinen är detsamma, i samma mängd, fungerar på samma sätt i kroppen och har samma medicinska effekt. Det kallas för generika. Apoteken är skyldiga att erbjuda den tillverkare av medicinen som har bäst tillgänglighet och som har lägst pris varje månad. Därför kan din mamma ha fått olika tillverkare vid olika tillfällen men samma medicin. På apotek kan du få hjälp med att gå igenom medicinerna och se till att hon inte tar dubbelt av någon sort eller för lite av en annan. Vi använder också ett hjälpmedel, elektroniskt expertstöd (EES), som bland annat visar om medicinerna fungerar bra tillsammans. Dosett är ett mycket bra hjälpmedel om hon inte redan har det. Kanske kan du hjälpa henne att ladda dosetten?