Fråga Apotekaren: ”Vad kan jag göra åt min sons akne?”

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:  
Min son som är 15 år har fått en massa akne. Vad kan man göra åt det? Finns det någonting receptfritt?  

SVAR:
Akne är vanligt förekommande i den åldern och uppstår i samband med hormonförändringar. Det brukar gå över av sig själv inom några månader eller år. Under tiden kan ni prova att använda ansiktsrengöring och ansiktsvatten som innehåller salicylsyra, en syra som hjälper till att luckra upp porernas öppning. För att se effekt rekommenderar jag att din son använder den regelbundet under minst två veckor för att utvärdera effekten. Använd inte vanlig tvål som rengöring, det torkar ut och irriterar huden. Du kan även punkt-behandla akneutbrott med exempelvis en gel efter rengöring. Om man har drabbats av lite svårare akne finns ett receptfritt läkemedel att testa som heter Basiron. För att få bukt med sin akne är det viktigt att regelbundet rengöra och återfukta ansiktet. Kombinera alltid ovan behandling med en återfuktande och oljefri ansiktskräm. De rekommenderade preparaten kan lätt göra huden torr vilket aktiverar talgproduktionen och kan förvärra aknen.

FRÅGA:
Jag har blivit så torr i munnen sedan jag började äta antihistaminer, vad kan man göra åt det?

SVAR:
Muntorrhet är en vanlig biverkan av många mediciner. Det finns mycket bra hjälp att få i form av salivstimulerande tabletter, salivstimulerande munskölj och salivstimulerande mun-gel som är långtidsverkande. Rådgör med personalen på apoteket vad som passar dig bäst. När kroppens salivstimulering är låg finns risk för kariesangrepp. Därför rekommenderar jag dig även att vara noggrann med tandborstning och addera extra fluor till din tandvårdsrutin. Det finns både tandkräm, munskölj och tabletter med extra fluor.

FRÅGA:
Hej! Min familj har återigen drabbats av löss, vilket preparat ska vi välja och vad gör man för att bli kvitt detta otyg en gång för alla?

SVAR:
Huvudlöss är mycket specialiserade insekter som endast finns i människans hårbotten och lever endast av vårt blod. Löss från andra djurarter överlever inte på människa och vice versa. Lössen sprids genom kontakt huvud mot huvud, de kan inte flyga eller hoppa. Utanför hårbotten är huvudlusen oförmögen att på nytt etablera sig i huvudhår och överlever högst ett dygn. Smittorisken via sängkläder, hårborstar och mössor är därmed inte särskilt stor. För behandling rekommenderas i första hand medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten. I andra hand läkemedel. Var noggrann med att kamma håret med luskam på de drabbade och undersök alla i familjen, så att de som blivit smittade kan behandlas samtidigt. Olika beredningsformer förekommer men oavsett beredningsform måste bruksanvisningen följas noggrant för bästa resultat. Du ska aldrig behandla din familj i förebyggande syfte.

5 faktorer som ökar risken för malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och tyvärr den cancerform som ökar allra mest. Här är fem riskfaktorer du bör vara uppmärksam på.

Antal födelsemärken
I snitt har en vuxen människa cirka 25 födelsemärken på kroppen. Då alla födelsemärken kan utvecklas till malignt melanom ökar därför också risken att få hudcancer med antalet födelsemärken. Har man mer än 50 stycken med en diameter som är större än 2 mm har man kraftigt förhöjd risk. Därför är det viktigt att hela tiden hålla koll på hur ens födelsemärken förändras i storlek och färg.

Solbränna
Den ultravioletta strålning som solen sänder ut tränger ner i vår hy och skadar dess arvsmassa, vårt DNA, så att cellerna istället muterar till cancerceller. Därför är det otroligt viktigt att använda hög solskyddsfaktor, helst hålla sig i skuggan när solen bränner på som mest och använda heltäckande kläder som skyddar huden. Ju oftare du bränner dig, desto mer ökar risken för malignt melanom.

Genetik
Har någon i släkten tidigare drabbats av malignt melanom? Studier har visat att det finns en genetisk disposition som gör att vissa familjer drabbas av sjukdomen mer än andra. Hör runt bland dina släktingar för att få en övergripande bild av hur deras hudhistoria ser ut, kanske har en faster eller kusin varit tvungna att ta bort otaliga födelsemärken? Har flera drabbats av hudcancer är det viktigt att du är extra försiktig.

Din hudtyp
Vi alla är födda med olika hudtyper som tål solstrålarna olika bra. Anledningen till att vi blir bruna är att vår hy skyddar sig mot uv-strålarna genom att bilda pigment som gör oss bruna. Många skandinaver har någon av de två ljusaste hudtyperna bland de sex som finns på den internationella skalan. Det gör oss sämre rustade mot solen jämfört med dem som har mörkare drag. Därför är det viktigt att känna till vilken hudtyp man har och anpassa sin tid i solen efter den.

Ålder
Ju mer vi utsatt vår hy för strålning, desto mer ligger vi i riskzonen för att utveckla malignt melanom. Därför är det inte så konstigt att äldre drabbas i större utsträckning än yngre, då man under fler år hunnit utsätta sig för solen. Kroppens naturliga försvarsmekanismer blir också sämre med åren. Malignt melanom är som vanligast i åldrarna 60-70 år.