Fråga Apotekaren: ”Vad hjälper mot åksjuka?”

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

Fråga:
Vi ska ut och resa hela familjen. Dottern på 8 år blir så lätt åksjuk. Finns det något på apoteket som kan hjälpa henne?  

Svar:
Så trevligt med en resa. För att motverka illamående och kräkningar vid åksjuka (till 8-åringar) har vi Postafen-tabletter alternativt Sea-Band som är ett akupressurarmband. Postafen tas i förebyggande syfte. Barn mellan 6-12 år tar ½ tablett 1 timme före resans början, därefter vid behov ½ tablett var 12:e timme. Postafen kan göra att man känner sig dåsig. Sea-Band är ett elastiskt akupressurarmband som lindrar illamående vid åksjuka. Armbandet har en plastkula som stimulerar en akupressurpunkt på underarmens insida. Effekten kommer redan efter ett par minuter. Lätt och behändig att ha med. Kan användas från 3 års ålder.
Fråga:
Jag ska ta ½ tablett av min blodtrycksmedicin. Det finns en skåra men det är så svårt att dela den. Den ena halvan hamnar ofta på golvet och jag är så rädd att hunden ska få i sig den. Hur ska jag göra?  

Svar:
Det finns tablettdelare att köpa på apoteket. Den hjälper dig att enkelt dela dina tabletter mitt itu utan att de hamnar på golvet.
Fråga:
Kan jag hämta ut min mammas recept? Behöver jag ha med en fullmakt då?  

Svar:
För att hämta ut din mammas recept behöver du ha med en fullmakt alternativt ha med din och hennes legitimation. En fullmaktsblankett kan man få på apoteket. Alternativt så har de flesta apotek i dag appar som man kan använda för att ge fullmakt åt någon närstående.

Tecken på att du fått solsting

Äntligen stiger temperaturerna och solen visar sig från sin bästa sida. Men allt är inte alltid bara frid och fröjd – solen och värmen kan vara farlig för hälsan om man inte är försiktig.

Under sommarmånaderna är det viktigt att lyssna på sin kropp i värmen. Utvecklar du värmeslag betyder det att kroppen inte längre kan styra temperaturen och det är lätt hänt när det är varmt ute. För att minska risken att drabbas är det viktigt att dricka mycket vatten, speciellt om du är fysiskt aktiv och svettas mycket. Se till att alltid ha en vattenflaska med dig vart du än ska! Och allra bäst är att ha några tabletter Resorb hemma som snabbt kan hjälpa dig återfå vätskebalansen.

Ett tips är att vara noga med hur du klär dig, tätt sittande bomullsplagg är det allra bästa. Då tränger svetten enklare genom kläderna. Ett knep för att kolla om man är påväg att få vätskebrist är att nypa sig själv på handryggen, om huden snabbt dras tillbaka har du en bra vätskebalans i kroppen.

Vanliga symptom på solsting: 

Huvudvärk, yrsel, illamående, synstörningar, snabb puls och rödflammig torr hud.