Fråga Apotekaren: ”Kan jag ge min katt alvedon?”

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag har hört att man kan få sitt blodtryck mätt på apoteket. Är det så?
 
SVAR:
Ja, det kan du göra hos de allra flesta apotekskedjor. Du kan googla dig fram för att hitta ditt närmaste apotek som gör blodtrycksmätningar. 
FRÅGA:
Hej, en fråga: Varför får jag alltid olika information om hur jag ska ta min antibiotika?  

SVAR:
Det beror förmodligen på att du fått olika sorters antibiotika. Det finns antibiotika som krockar med andra läkemedel eller vanliga livsmedel, viss antibiotika fungerar bäst om man tar dem tillsammans med mat medan andra ska tas på fastande mage. Det är därför du får olika information varje gång, beroende på vilken sort du får. Det kan vara svårt att veta vilken som är vilken och vårt jobb är att säkerställa att du vet hur du ska göra för att få så bra effekt som möjligt av din behandling.
FRÅGA:
Är det verkligen så farligt att ge min katt en Alvedon om han kommer hem efter att ha varit i slagsmål? Han har ju ont. Det blir så dyrt att åka till veterinären hela tiden.  

SVAR:
Paracetamol, som är det aktiva ämnet i Alvedon, är direkt giftigt för katter och kan leda till dödsfall så jag avråder bestämt från alla eventuella försök att ge det till din katt. Har din katt behov av regelbunden smärtlindring rekommenderar jag dig att prata med din veterinär.

Fråga Apotekaren: "Hur undviker jag att bli magsjuk?"

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag tror att jag fått nagelsvamp. Finns det något jag kan göra själv innan jag söker vård?

SVAR:
Det bästa är att du först får konstaterat att du har nagelsvamp innan du behandlar. Detta gör du genom att boka en tid hos sjukvården. Om du får diagnosen nagelsvamp finns det flera produkter på apoteket som du kan använda. Bland annat finns ett medicinskt nagellack som du kan köpa. Tänk på att ha en god fothygien, tvätta fötterna med en neutral tvål och torka noga mellan tårna när de blivit blöta. Tvätta alltid strumporna i 60 grader för att få bort eventuella svampsporer. Ett tips är att kontinuerligt besöka en fotterapeut som hjälper dig med din kompletterande vård.
FRÅGA:
Hur undviker jag på bästa sätt att bli magsjuk?

SVAR:
Det kan vara svårt att undvika smitta helt och hållet men här kommer några tips. Tvätta händerna med tvål innan matlagning och intag av måltid samt efter varje toabesök. Du kan även använda handsprit, men då efter att du tvättat händerna med tvål och vatten. Vid matlagning, se till att inte använda samma redskap, såsom skärbrädor och knivar, till kött och grönsaker. Hetta alltid upp maten ordentligt och undvik att värma sparad mat i flera omgångar.
FRÅGA:
Hej, jag har svårt att komma till ro på kvällen, har svårt att somna. Finns det något som jag kan göra utan att behöva äta receptbelagda läkemedel?  

SVAR:
På apoteket finns receptfria naturläkemedel som går att prova, du kan också få hjälp och råd kring dessa från personalen som jobbar där. Det du också kan göra är att ha sovrummet svalt och sänka belysningen innan du går och lägger dig. Försök att varva ner 2 timmar innan läggdags och undvika stressande aktiviteter. Du kan även testa några övningar som bidrar till lugn och harmoni, såsom andningsövningar och avslappningsövningar. Lycka till!