Fråga Apotekaren: ”Finns det allergitabletter man inte blir trött av?”

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag är helt däckad under allergisäsongen. Säkert delvis av allergin, men jag tycker det blir värst när jag ätit mina allergitabletter. Äter Clarityn nu. Finns det allergitabletter man inte blir trött av?  

SVAR:
Mitt råd är att pröva en annan receptfri tablett med ett annat verksamt ämne för att se om det blir bättre, eftersom det kan variera från person till person både hur effekt och eventuella biverkningar upplevs. Tabletter har bra effekt vid besvär från ögonen, vid nysningar och vid rinnande näsa. Om du även lider av nästäppa kan det vara bra att kombinera tabletten med en receptfri nässpray. Även ögondroppar mot allergi är ett bra komplement till tabletterna.
FRÅGA:
Hur långt efter medicinens utgångsdatum kan man använda den utan risk?  

SVAR:
När man tillverkar mediciner görs alltid hållbarhetstester för att se vad som händer med dem efter en viss tid. De kan till exempel förlora sin effekt eller förstöras i sin sammansättning. Därför ska man inte använda mediciner som har passerat sitt utgångsdatum utan istället lämna in dem till sitt närmsta apotek. Medicinerna skickas sedan till särskilt godkända anläggningar där de förbränns på ett säkert sätt.
FRÅGA:
Varför får min mamma olika förpackningar av samma medicin? Hon har ganska många olika mediciner så det kan lätt bli lite rörigt. Hur kan jag bäst hjälpa henne så att det blir rätt?  

SVAR:
Din mamma har sannolikt fått samma medicin men med olika tillverkare vid olika tillfällen då hon hämtat sin medicin. Förpackningarna är därför olika men det verksamma ämnet i medicinen är detsamma, i samma mängd, fungerar på samma sätt i kroppen och har samma medicinska effekt. Det kallas för generika. Apoteken är skyldiga att erbjuda den tillverkare av medicinen som har bäst tillgänglighet och som har lägst pris varje månad. Därför kan din mamma ha fått olika tillverkare vid olika tillfällen men samma medicin. På apotek kan du få hjälp med att gå igenom medicinerna och se till att hon inte tar dubbelt av någon sort eller för lite av en annan. Vi använder också ett hjälpmedel, elektroniskt expertstöd (EES), som bland annat visar om medicinerna fungerar bra tillsammans. Dosett är ett mycket bra hjälpmedel om hon inte redan har det. Kanske kan du hjälpa henne att ladda dosetten?  

Allt du behöver veta om soleksem

Får du små, kliande blåsor eller prickar efter en dag i solen? Då kan du ha drabbats av soleksem.

Vad är soleksem?
Soleksem, eller solallergi som det också ibland kallas, visar sig som små röda prickar eller blåsor på huden som kliar. Runt 20 % av Sveriges befolkning drabbas, och det är vanligare hos kvinnor än män. Oftast uppkommer dem några timmar efter du har solat. Det är inte farligt att få soleksem, men kan vara ett tecken på att du smort in dig för dåligt med solskydd och att du bör vara med försiktig i solen. Använd alltid hög solskyddsfaktor för att minska risken att utveckla hudcancer.

Vad kan man göra åt soleksemen?
– Avstå att sola i några dagar så hyn får återhämta sig.
– Prova att stryka på kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
– Är klådan och svedan jättejobbig kan du köpa hydrokortison receptfritt och stryka på. Är det ett barn under två år som fått soleksem bör du rådfråga din vårdcentral innan hydrokortison används.
– Ta smärtstillande läkemedel som Ipren och Alvedon.

När ska man söka hjälp?
De allra flesta soleksem går över av sig självt efter några dagar. Men skulle man svåra eksem eller en kraftig brännskada med många blåsor på huden bör man kontakta sin vårdcentral.