Elina Berglund, Natural Cycles: ”Vi är det första digitala preventivmedlet i USA”

Som världens första app certifierad för användning som preventivmedel i Europa och USA har Naural Cycles nått stora framgångar. Men hur funkar det? Vad är fördelarna med denna metod? Och finns det några risker? Vi träffade grundaren Elina Berglund för att få svar.

Vad är Natural Cycles?
– Det är en app som genom en smart algoritm kan identifiera en kvinnas fertilitet utifrån hennes kroppstemperatur. Precis efter att en kvinna har ägglossning stiger basaltemperaturen. Det är kroppens lägsta vilotemperatur, som du kan mäta på morgonen när du vaknar. För att mäta basaltemperaturen behöver du en termometer som visar två decimaler – en sådan ingår i årsprenumerationen på Natural Cycles.

Hur använder man termometern?
– Du tar temperaturen när du vaknar och lägger in den i appen. Appen kan sedan fastställa under vilka dagar din personliga basaltemperatur är förhöjd, och därigenom identifiera ditt fertila fönster, det vill säga under vilka dagar i månaden som du kan bli gravid. Dessa visas i appen som röda dagar. De som aktivt vill försöka bli gravida bör med andra ord försöka ha sex under röda dagar. De som vill använda appen, framför allt som ett preventivmedel och undvika att bli gravida bör med andra ord avstå från sex eller använda skydd som kondomer under sådana dagar.

Elina Berglund, grundare av Natural Cycles

Vilka passar att använda Natural Cycles?
– Alla kvinnor som söker efter ett ickeinvasivt, ickehormonellt preventivmedel och som är beredda att mäta sin kroppstemperatur det första de gör de flesta dagar i veckan. Den passar även alla kvinnor som vill lära sig mer om sin cykel och kropp överlag.
– Om man vill kan man lägga in ytterligare data i appen, såsom resultat av ägglossningstester och PMS-symptom. Ju mer data man lägger in i appen, desto fler gröna dagar (det vill säga när man inte riskerar att bli gravid) genererar appen.

Hur säker är den som preventivmedel?
– Den vetenskapligt bevisade effektiviteten vid användning av Natural Cycles är 93 procent vid typisk användning och 98 procent vid perfekt användning. Det gör att Natural Cycles hamnar i samma effektivitetskategori som p-piller. Effektiviteten är lägre än vid användning av spiral men väsentligt högre än om man använder kondom eller så kallade ”säkra perioder”.

Vad är fördelarna?
– Några av fördelarna är att appen utgör en effektiv, hormonfri preventivmetod. Den har inga biverkningar. Den passar kvinnor som eftersträvar ett mer ”naturligt” sätt att förhindra oönskad graviditet. Den utgör ett bra sätt att lära känna sin kropp och menstruationscykel. Metoden är icke-invasiv, det vill säga man stoppar inte in några piller eller medicintekniska produkter i kroppen när man använder den. Natural Cycles ger personlig information om fertilitet. Datan kan användas för att underlätta att bli gravid när önskan uppstår.

Finns det några risker som är viktiga att vara medveten om?
– Några nackdelar kan vara att Natural Cycles är mindre effektivt än långverkande preventivmedel, som hormonspiral, kopparspiral eller p-stav. Den innebär inget skydd mot sexuellt överförbara infektioner (STI). För att få gröna dagar (dagar då skydd inte krävs), behöver man mäta sin temperatur de flesta morgnar när man vaknar. Par måste vara villiga att använda annat skydd vid samlag (eller avstå) på röda dagar.

Sedan starten har ni skördat många framgångar, vad har ni gjort rätt?
– Jag tror att det har hjälp att både jag och Raoul, min man och medgrundare, kommer från forskningshållet. Själv är jag partikelfysiker från början och var med om Higgsupptäckten på CERN när jag forskade där. Jag har således en djup passion för data och samt forskning och det var hjälp av detta som jag började utveckla algoritmen och appen. Nu har vi ett helt team av partikelfysiker i Genève som jobbar på att föra utveckling av produkten framåt och att hitta nya områden för applikationer inom kvinnors hälsa.
– Vi arbetar också djupgående med forskning på Natural Cycles och har bara under den senaste tiden publicerat en större studie i den internationella vetenskapliga tidskriften Nature (Nature Digital Medicine) som visar hur den genomsnittliga menscykeln varierar mycket mer i längd än vad som har brukat antas tidigare. Genom att analysera över 600 000 menscykler från över 120 000 kvinnor kunde vi visa hur den genomsnittliga cykellängden var 29,3 dagar. Dessutom kunde vi visa att endast cirka 13 procent av cyklerna var 28 dagar långa – vilket tidigare felaktigt har ansetts vara längden på menscyklerna hos de flesta kvinnor. Det är därför viktigt för alla som använder sig av en app för att mäta sin fertilitet att man använder en app som likt Natural Cycles avgör menscykellängden aktivt utifrån kroppstemperaturen och inte bara utifrån vilken dag i månaden man befinner sig i.

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl, båda fysikforskare, grundade Natural Cycles  2014.

Vad har ni för framtidsplaner för Natural Cycles?
– I och med att vi fick igenom FDA:s godkännande som första digitala preventivmedel i USA så har vi startat upp ett kontor i New York, dit jag och min man nu personligen också har flyttat. Vi jobbar ny mycket med att försöka växa på den amerikanska marknaden, då vi ser att stort behov av vår produkt i USA där både kvinnors hälsa och försäkring är komplicerade ämnen.

Av: Elin Liljero Eriksson

Malin Åkerman: "Träning och grönt håller min energi uppe"

Hon tränar helst tjugo minuter tre gånger i veckan, unnar sig choklad varje dag och äter allt men med måtta. Vi har pratat hälsa med Malin Åkerman, bioaktuell med filmen En del av mitt hjärta.

Hur mår du just nu på en skala 1-10? 
– Jag mår mellan 7-8.Jag har rest väldigt mycket i jobbet de senaste veckorna och då blir man ju lite tröttare. Men jag håller igång träning och äter mycket grönt för att få upp energin. Min själ däremot är på en tia, för jag sitter just nu i mitt hus med min underbara familj och njuter en lugn stund.

På vilket sätt identifierar du dig med Isabella, din rollkaraktär i bioaktuella En del av mitt hjärta?
– I hennes drivkraft. Jag kämpar hårt och sätter mål som jag försöker nå. Hon flyttar från sin lilla by till storstan. Det gjorde jag också, kan man säga. Jag och min kompis flyttade från Toronto till Los Angeles när vi var tjugofyra med knappt några pengar alls på fickan. Vi chansade och hoppades att drömmen skulle bli sann. Så småningom blev den det. 

Om du inte hade blivit Hollywoodstjärna hade du blivit barnpsykolog, varför då?
– Min bror, som är tio år yngre än jag, hade väldigt svår OCD (tvångssyndrom) som liten och jag såg hur mycket han fick kämpa i skolan. Vi som familj tog hjälp genom kognitiv terapi, vilket hjälpte oss. Men på den tiden var medvetenheten om psykiska sjukdomar inte så stor och jag ville förändra skolreformen för att hjälpa andra med liknande utmaningar. Så när jag var 19 år tog jag kontakt med hälsoministern i Kanada som rådde mig att studera barnpsykologi. Så det gjorde jag, tills jag fick min första filmroll.

Hur ser din morgonrutin ut?
– Om jag är hemma en vanlig vardag går jag upp ungefär vid halv sju. Innan jag och min man Jack gör frukost och lunchlåda leker vi en stund med min son Sebastian. Efter frukosten kör någon av oss Sebastian till skolan. Därefter försöker jag ofta få till ett pilatespass innan jag kommer hem och sätter igång att svara på mejl och annat som har med jobbet att göra. 

Hur tar du hand om dig själv?
– Jag äter hälsosamt, försöker välja bra råvaror och äta mycket grönsaker. Men jag unnar mig också. Jag älskar pizza och pasta, exempelvis. Jag tror på att försöka äta i måttlig mängd. Jag älskar att laga mat så det är något jag gärna lägger tid på. En middagsfavorit är sötpotatispommes och grönsaker i ugn och något gott från grillen. Jag försöker se till att träna någorlunda regelbundet och omge mig med människor jag tycker om.

Vilken är din bästa träningsform?
– Vi bor nära Griffith Park i Los Angeles, vilket är ett underbart område att hajka i, därför blir det mycket av den varan. Och pilates, förstås, när jag hinner. När jag är på semester är jag dock på semester. Då äter och dricker jag vad jag vill och tänker inte på att träna. 

Vilken är din guilty pleasure när du vill unna dig något?
– Choklad! Helt ärligt, jag äter choklad varje dag, men jag försöker välja en mörkare variant som är lite nyttigare i alla fall. Då kan man dessutom äta lite mer! 

Till sist, vilket är ditt bästa hälsoråd?
– Jag tror inte på för strikta dieter. Juicefasta är exempelvis inget för mig. Mitt råd är snarare att försöka hitta en balans i både motion och det du äter samt en livsstil som får dig att må bra. Jag försöker träna tjugo minuter tre gånger i veckan och äta av allt, men i måttlig mängd. Det tror jag att kroppen mår allra bäst av.

Text Elin Liljero Eriksson Foto David Tunander Hår, makeup och styling: Shada Gharib/Zap Talents

Malin Åkerman ur filmen En del av mitt Hjärta, biopremiär på juldagen

Malin Åkerman
Ålder: 41
Bor: Los Angeles
Yrke: Skådepelare
Familj: Maken Jack Donnelly och sonen Sebastian.
Aktuell: Med filmen En del av mitt Hjärta i regi av Edward af Sillén, biopremiär på juldagen.