Därför känner du dig sjukare på kvällen

Trodde du att du blivit av med influensan men så kom den krypandes igen på kvällen? Det finns faktiskt en fullt logisk förklaring till varför vi mår sämre kvälls- och nattetid när vi är sjuka.

Du känner dig ganska frisk under dagen och tänker att den där influensan eller förkylningen nog är på väg att ge med sig. Och så kommer kvällen, och plötsligt är du däckad igen. Känner du igen dig? Det finns en anledning till det.
Din dygnsrytm reglerar inte bara din sömn utan även immunsystemet – och detta menar forskningen är orsaken till våra dippar. När immunförsvaret är aktivt frigörs nämligen en mängd kemikalier vars uppdrag är att ta kål på eventuella inkräktare i systemet. Processen leder även till inflammationer i kroppen vilket i sin tur orsakar feber och ont i halsen. Immunsystemet är kopplad till just dygnsrytmen och varierar med det i sin kraft, med extra stuns på kvällen och natten.
– Vi mår ofta bättre på eftermiddagen, vilket betyder att du kommer uppleva symtomen som värst när immunförsvaret är som mest aktivt, vilket oftast är under natten när du sover, säger forskaren Michael Smolensky till sajten Time.
Förkylningar kan även kännas bättre under dagen eftersom vi då ofta står eller sitter, vilket gör att slemmet rinner nedåt istället för att ackumuleras i halsen och ge täppthet och ont i halsen. Ett tips är att ha högt under huvudet om du ligger ner, och dricka mycket vatten så att slemmet blir så tunt som möjligt.

Sömn – en ovärderlig medicin

Sjuk? Gå hem och sov. Ny forskning visar att den bästa medicinen när du känner dig sjuk är både gratis och receptfri. 

Att vi alla behöver sömn för att må bra är ingen nyhet. Men kanske är det ännu viktigare för hela kroppen återhämtning än vad vi anat. Sömn gör nämligen att kroppens immuncellers förmåga att fästa sig vid dåliga bakterier förbättras, om man ska tro en tysk studie vid universitet i Tübingen. Enligt sömn- och näringsexperten Carolyn Dean handlar det om att kroppen under natten får möjlighet att rensa ut allt avfall från hjärnan. 
– Under sömnen producerar din kropp mer vita blodkroppar som kan attackera virus och bakterier som kan hindra läkeprocessen, säger CarolynDean till Elite Daily.
Akutmedicinläkaren Chirag Shah instämmer och förklarar i samma intervju att sömn stödjer immunförsvaret genom att ”förbättra utvecklingen av skyddande molekyler.”
I studien deltog tio unga, friska människor som i den första delen av sömnexperimentet fick sova så som de normalt gör. Två veckor senare skulle deltagarna vara vakna en hel natt. Under experiment tog forskarna flera blodprover och efter analys kunde de konstatera att deltagarnas immunceller märkbart påverkats positivt av sömnen. Ännu en punkt att skriva upp på listan över fördelar med en god natts sömn, alltså.