”Att skriva om cancern gav mig mening”

Två bästa vänner. En drabbad av leukemi, den andra stående bredvid. Tillsammans startade de War On Cancer – en app där cancerdrabbade och närstående delar sina tankar.

Fabian Bolin och Sebastian.Hermelin. Foto Linus Hallsenius

Allt började för fyra år sedan, då Fabian Bolin blev diagnostiserad med akut lymfatisk leukemi, blodcancer. Han var då bosatt i London och hade känt sig ovanligt trött under en tid.
– Jag trodde att det handlade om stress och hårt arbete, vilket gjorde att jag inte uppsökte en doktor, berättar han.
Det var sommar och samma dag som Fabian skulle flyga hem till sina föräldrar i Stockholm vaknade han upp med en enorm smärta i bröstet som gav andningssvårigheter. Väl på svensk mark åkte han direkt till sjukhuset och man upptäckte senare en tumör. Chansen att överleva var 60-70 procent och det skulle kräva två och ett halvt år av cellgiftsbehandlingar.
– Det kändes som att hela min framtid var ruinerad.
Hur påverkas karriären, vad händer en vanlig tisdag och kan man äta och träna på olika sätt för att maximera chanserna att överleva? Fabians frågor handlade mer om hur livet nu skulle bli, och när han inte fick de svar han sökte efter hos sjukvården, valde han att gå en annan väg: via sociala medier.
– Jag skrev om min situation på Facebook och undrade om människor kunde hjälpa mig att hitta en person i samma läge genom att dela mitt inlägg.

Över tiotusen personer delade inlägget. Och Fabian blev överväldigad.
– Många pratar om diagnostillfället som ett livsförändrande ögonblick, vilket det självklart var för mig också, men det som hände efter inlägget var ännu starkare. Tusentals människor världen över skickade kärlek och stöd. Det vällde in råd och personliga berättelser, både från främlingar och nära vänner som öppnade upp sig om sina erfarenheter av cancer.
Fabian blev påverkad på ett sätt han inte väntat sig.
– Det fick mig att för första gången i mitt liv uppleva altruistisk lycka, lyckan som kommer från att hjälpa andra människor.
Fabian startade bloggen Fabian’s War On Cancer och det var här någonstans en vision började ta form. Med drömmen om att få andra cancerberörda att uppleva samma typ av inre glädje startade Fabian och hans bästa vän, Sebastian Hermelin, War On Cancer. En social media-app för alla berörda av cancer; patienter, närstående och överlevare.
– Mycket av inspirationen till War On Cancer kommer från min egen resa och den blogg jag skrev. Dels blev skrivandet ett sätt för mig att i realtid bearbeta det emotionella trauma som kommer med cancer. Dels hjälpte det till att normalisera sjukdomen omkring mig så att vänner, familj och bekanta fick en mer avslappnad inställning till min cancer.

Men det var den tredje aspekten, känslan av att hjälpa andra människor, som hade störst inverkan på den mentala hälsan, menar Fabian.
– Min blogg peakade på runt 200 000 läsare i månaden, många av dem självklart berörda av cancer, och jag kan ärligt talat säga att jag aldrig upplevt en större känsla av mening och syfte än då. Det ledde till och med till att jag utvecklade en tacksamhet för att ha blivit diagnostiserad.
Jag minns hur jag sa till mamma: ”jag är så tacksam för att jag ck cancer, för det har lett till att jag känner sådan lycka i livet och kan hjälpa så många människor”.

Tidigare i höstas sjösattes War On Cancer-appen. Företaget samarbetar just nu med flera forskande företag i hopp om att tillsammans förbättra framtiden för alla berörda av cancer.
– Vi tror att detta kommer att ge medlemmarna en chans att känna större mening och syfte i sin egen resa. Just nu foku- serar vi på att få en ännu bättre förståelse för användarens behov och feedback så att vi tillsammans kan vidareutveckla appen i rätt riktning. Patienter som anhöriga, alla är välkomna att forma community till- sammans med oss.

Av Elin Liljero Eriksson

Mer än hälften av alla skolbarn sover för lite

Allt fler barn sover mindre, visar såväl svenska som utländska undersökningar. Något som kan påverka deras utvecklingstakt.


En ny studie visar att mer än hälften av alla barn i yngre skolåldern inte får sina rekommenderade nio timmar per natt. Samtidigt menar forskarna att sömnberövade barn inte utvecklas i samma takt.
– Vår forskning visar att barn som får tillräckligt med sömn utvecklas mer än de som inte sover tillräckligt, säger Doktor Hoi See Tsao som är medförfattare till studien.

Forskarfynden – som presenteras vid American Academy of Pediatrics i New Orleans – kommer från data insamlad under året 2016-2017 av National Survey of Childrens’ Health. 49 050 barn i åldrarna 6 till 17 år deltog och av dem sov endast 47,6 procent tillräckligt under veckorna. I undersökningen tittade man på visat intresse i nya saker, engagemang i skolan, läxläsning, fullföljda uppgifter och lugn inför utmanande situationer. De som sov tillräckligt presterade bättre över nästan hela linjen.

Enligt amerikanska hälsoriktlinjer ska barn som är 6 till 12 år sova 9 till 12 timmar per natt, samtidigt som tonåringar ska sova 8 till 10 timmar. Forskarna menar att det krävs tydliga rutiner i den digitala eran – och att föräldrar och lärare som märker minskat engagemang i skolan bör undersöka barnets sovvanor. 

En tredjedel av barnen i Sverige som är mellan 12 och 18 år gamla har svårt att somna minst en gång i veckan. Och nästan en femtedel kämpar med att somna flera gånger i veckan, visar Statistiska centralbyråns undersökning av barns levnadsförhållanden 2017–2018.

Fakta: Sömnsvårigheter hos barn
Siffror är hämtade ur undersökningen ”Barns levnadsförhållanden 2017/2018”, SCB. Barn i åldern 12–18 år har svarat på frågorna.

Har svårt att somna minst en gång i veckan:
Alla: 34 procent
Flickor: 39 procent
Pojkar: 30 procent

Har svårt att somna flera gånger i veckan:
Alla: 18 procent
Flickor: 22 procent
Pojkar: 14 procent

Har sovit dåligt minst en gång i veckan:
Alla: 24 procent
Flickor: 29 procent
Pojkar: 21 procent

Har sovit dåligt flera gånger i veckan:
Alla: 13 procent
Flickor: 16 procent
Pojkar: 10 procent
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB