Allt du behöver veta om soleksem

Får du små, kliande blåsor eller prickar efter en dag i solen? Då kan du ha drabbats av soleksem.

Vad är soleksem?
Soleksem, eller solallergi som det också ibland kallas, visar sig som små röda prickar eller blåsor på huden som kliar. Runt 20 % av Sveriges befolkning drabbas, och det är vanligare hos kvinnor än män. Oftast uppkommer dem några timmar efter du har solat. Det är inte farligt att få soleksem, men kan vara ett tecken på att du smort in dig för dåligt med solskydd och att du bör vara med försiktig i solen. Använd alltid hög solskyddsfaktor för att minska risken att utveckla hudcancer.

Vad kan man göra åt soleksemen?
– Avstå att sola i några dagar så hyn får återhämta sig.
– Prova att stryka på kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
– Är klådan och svedan jättejobbig kan du köpa hydrokortison receptfritt och stryka på. Är det ett barn under två år som fått soleksem bör du rådfråga din vårdcentral innan hydrokortison används.
– Ta smärtstillande läkemedel som Ipren och Alvedon.

När ska man söka hjälp?
De allra flesta soleksem går över av sig självt efter några dagar. Men skulle man svåra eksem eller en kraftig brännskada med många blåsor på huden bör man kontakta sin vårdcentral.

Studie: Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

I en svensk studie har forskare försökt ta reda på vad det är som gör att vi har svårare att hålla vikten när vi blir äldre.

Det är många som upplever att det är lättare att gå upp i vikt ju äldre man blir. En studie som publicerades i höstas vid Karolinska Institutet, i samarbete med Uppsala universitet och Université de Lyon, undersökte man varför vi ökar i vikt med åldern – trots att vi äter och rör på oss som vanligt.

Man kom fram till att i takt med ökad ålder så minskar omsättningen av lipider i fettvävnaden. I studien följde forskarna 54 människor under 13 år, där vissa ökade eller minskade i vikt, eller stod kvar på samma siffra på vågen. Men det alla hade gemensamt var att fettvävens fettceller minskade över tid. De personer som inte minskade sitt intag av kalorier gick således upp i vikt, den genomsnittliga viktuppgången låg på cirka 20 %, trots att de rörde på sig lika mycket som förut och åt samma kost. Med andra ord är det viktigt att hålla koll på vad man stoppar i sig, och fortsätta motionera, i takt med att åren går.