5 tips på hur du ska träna i värmen

Att genomföra löprundan i gassande sol är inte alltid det lättaste. Här kommer ett gäng tips som garanterat gör sommarträningen lite enklare.

Välj rätt träningskläder
Var noga med att täcka de kroppsdelar som tar mest stryk av solen, som hjässa, axlar och ansikte. Tänk på att välja kläder som andas och är svala, allra helst i någon stark färg som bättre skyddar mot uv-strålarna. Vissa träningskläder har till och med inbyggt uv-skydd.

Blöt ner dig
Även om du helst vill springa ditt vanliga varv kanske det inte är helt optimalt under sommaren när solen steker. Våga prova en ny träningsform! Varför inte träna i vatten? Simma intervaller eller bestäm dig för att simma en specifik sträcka eller utmana dig att simma snabbt på tid. Det är roligare än du tror!

Satsa på morgonträning
Under sommarmånaderna är det som svalast på morgonen. Så se till att gå upp tidigt för att fånga de bästa timmarna att träna på.

Prisa regnet
Kasta dig ut och kör ett hårt pass så fort du börjar se sommarregnet falla. Det spelar ju ingen roll att du blir blöt, det blir du ju av svetten ändå!

Vatten och salt
Glöm inte att få i dig vätska under träningen. Solen torkar ut dig och det är lätt att få solsting och ont i huvudet när du anstränger kroppen i värmen. De höga temperaturerna gör också att du svettas mer och salter försvinner från din kropp. Så ha vätskeersättning, vattenflaska och sportdryck i närheten när du tränar.

Fråga Apotekaren: "Kan jag ge min katt alvedon?"

Pojan Abiri är farmaceut hos Kronans Apotek. Här svarar hon på läsarfrågor om mediciner och åkommor.

FRÅGA:
Jag har hört att man kan få sitt blodtryck mätt på apoteket. Är det så?
 
SVAR:
Ja, det kan du göra hos de allra flesta apotekskedjor. Du kan googla dig fram för att hitta ditt närmaste apotek som gör blodtrycksmätningar. 
FRÅGA:
Hej, en fråga: Varför får jag alltid olika information om hur jag ska ta min antibiotika?  

SVAR:
Det beror förmodligen på att du fått olika sorters antibiotika. Det finns antibiotika som krockar med andra läkemedel eller vanliga livsmedel, viss antibiotika fungerar bäst om man tar dem tillsammans med mat medan andra ska tas på fastande mage. Det är därför du får olika information varje gång, beroende på vilken sort du får. Det kan vara svårt att veta vilken som är vilken och vårt jobb är att säkerställa att du vet hur du ska göra för att få så bra effekt som möjligt av din behandling.
FRÅGA:
Är det verkligen så farligt att ge min katt en Alvedon om han kommer hem efter att ha varit i slagsmål? Han har ju ont. Det blir så dyrt att åka till veterinären hela tiden.  

SVAR:
Paracetamol, som är det aktiva ämnet i Alvedon, är direkt giftigt för katter och kan leda till dödsfall så jag avråder bestämt från alla eventuella försök att ge det till din katt. Har din katt behov av regelbunden smärtlindring rekommenderar jag dig att prata med din veterinär.