5 huskurer som fungerar

Snuva, huvudvärk, hosta och halsont. Förkylning är vår vanligaste folksjukdom och drabbar i snitt vuxna en till två gånger per år. Eftersom sjukdomen så gott som alltid orsakas av virus finns inga mediciner – men däremot en del huskurer som kan lindra symptomen ordentligt. 

Gör egen hostmedicin
Att dricka honungsvatten för att lindra halsont är ett husmorsknep de flesta känner till. Men honung kan även hjälpa vid hosta. Skär en kålrot på mitten och gröp ut en liten skål i ena halvan och smörj med honung. Honungen drar åt sig kålsaften och skapar en hostmedicin som är antiseptisk, slemlösande och innehåller antioxidanter. Ät med sked bit för bit.

Ät kycklingsoppa
I amerikanska tv-serier slevas det kycklingsoppa vid första nysningen. Och en studie vid University of Nebraska visar att en soppa på kyckling, lök, potatis, kålrot, palsternacka, morötter och persilja lindrar förkylningsbesvär.

Tillverka nässpray
Värm upp en halvliter vatten till 37 grader och tillsätt en tesked bordssalt och rör om tills saltet lösts upp. Och vips – du har en egen nässpray som spolar bort snor, slem och bakterier. 

Rör på dig
Det är förstås viktigt att vila när man är förkyld. Men faktum är att lite motion gör att du tillfrisknar snabbare. Byt ut ett House of Cards-avsnitt mot en lugn promenad.  

Drick varm choklad
Besvärlig hosta? Prova att dricka två koppar varm choklad. Forskare vid London Imperial College menar att kakaons naturliga rikedom av ämnet teobromin kan lindra hosta.

Förnya ditt recept med Doktor.se

Förra året hämtade 6,6 miljoner svenskar ut läkemedel på recept. Istället för att tvingas gå till vårdcentralen varje gång du behöver en receptförnyelse på ett läkemedel som inte är beroendeframkallande eller kräver undersökning, kan du få hjälp genom Doktor.se.

På ett enkelt sätt kan du förnya ditt recept – direkt i Doktor.se-appen. Du kan dessutom få din medicin hemskickad av oss. 

Så förnyar du ditt recept på Doktor.se:
1. Logga in på Doktor.se och klicka på Receptförnyelse
2. Ange det läkemedel du önskar förnya
3. Invänta sedan en bekräftelse på din förnyelse

Receptförnyelsen är gratis. Du kan hämta ut ditt recept på valfritt svenskt apotek eller få den levererad hem till dig via vår samarbetspartner Kronans Apotek.