5 hälsofördelar med att yoga

Yoga har positiva effekter på både den fysiska och mentala hälsan. Här är fem hälsofördelar – som är vetenskapligt bevisade.

1. Yoga kan hjälpa mot stress
I ett flertal studier, bland annat från National Institute of Mental Health and Neuroscience i Indien, har man sett att yoga kan minska utsöndringen av kortisol, som är det främsta stresshormonet.

2. Det kan vara ångestdämpande
Många vänder sig till yoga för att hantera sin ångest. Och forskning visar på att det faktiskt kan hjälpa. I en amerikansk studie följde man 64 kvinnor som var diagnostiserade med posttraumatisk stress. Efter tio veckor såg man att de som hade yogat en gång i veckan hade färre symptom på PTSD.

Dock vet forskare inte exakt hur yoga dämpar ångest, men troligtvis beror det på att man under ett yogapass försöker befinna sig i nuet och att hitta ett inre lugn.

3. Yoga kan bekämpa depressioner
En del studier visar på att yoga kan ha antidepressiva effekter och till och med minska symptomen på depression, skriver hälsosajten Healthline. En del menar på att det beror på yogans förmåga att sänka kortisolnivåer, ett stresshormon som också påverkar serotoninnivåerna i hjärnan.

4. Sömnkvalitén kan förbättras
Det finns flera anledningar till att yoga kan leda till bättre sömn. Trots att forskare inte riktigt vet hur, har man sett att träningsformen ökar utsöndringen av hormonet melatonin, som reglerar vår sömn och vakenhet. Dessutom har yoga visat sig lindra ångest, depression, kronisk smärta och stress – som alla kan orsaka dålig sömn.

5. Inflammationer kan reduceras
Utöver de positiva effekterna på den mentala hälsan, finns även belägg för att yoga kan reducera inflammationer i kroppen. Kronisk inflammation i kroppen kan leda till att man utvecklar sjukdomar som diabetes, cancer och hjärtsjukdomar.

Se upp för att återanvända din köpta plastflaska

En ny undersökning menar att det kan finnas hälsorisker med att använda köpta plastflaskor
flera gånger.

Man känner sig ofta lite duktig när man fyller på sin gamla vattenflaska med nytt vatten: klimatsmart och miljövänligt. Men en ny undersökning menar att det kan vara direkt skadligt för kroppen. Det är plastkemikalien bisfenol A som påstås kunna lagras i flaskans sprickor och sedan läcka ut i vattnet. 

Engångsflaskor i polyetentereftalat – oftast kallad PET-flaskor – är säkra att dricka ur, men inte att återanvända. Värms de upp eller repas kan kemikalieläckage inträffa, hävdar State University of New York i en undersökning. Bakterifaktorn också en hälsorisk. Professor Stephanie Liberatore förklarar:
– Som allt annat som kommer i kontakt med munnen och händerna finns det baciller, säger hon. Plastflaskornas öppningar är små och det gör dem svåra att rengöra. I kombination med den fuktiga miljön kan vattenflaskor bli en grogrund för bakterier.

Så vad är mest effektivt för hälsa och miljö? En permanent vattenflaska i glas eller rostfritt stål.