5 faktorer som ökar risken för malignt melanom

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och tyvärr den cancerform som ökar allra mest. Här är fem riskfaktorer du bör vara uppmärksam på.

Antal födelsemärken
I snitt har en vuxen människa cirka 25 födelsemärken på kroppen. Då alla födelsemärken kan utvecklas till malignt melanom ökar därför också risken att få hudcancer med antalet födelsemärken. Har man mer än 50 stycken med en diameter som är större än 2 mm har man kraftigt förhöjd risk. Därför är det viktigt att hela tiden hålla koll på hur ens födelsemärken förändras i storlek och färg.

Solbränna
Den ultravioletta strålning som solen sänder ut tränger ner i vår hy och skadar dess arvsmassa, vårt DNA, så att cellerna istället muterar till cancerceller. Därför är det otroligt viktigt att använda hög solskyddsfaktor, helst hålla sig i skuggan när solen bränner på som mest och använda heltäckande kläder som skyddar huden. Ju oftare du bränner dig, desto mer ökar risken för malignt melanom.

Genetik
Har någon i släkten tidigare drabbats av malignt melanom? Studier har visat att det finns en genetisk disposition som gör att vissa familjer drabbas av sjukdomen mer än andra. Hör runt bland dina släktingar för att få en övergripande bild av hur deras hudhistoria ser ut, kanske har en faster eller kusin varit tvungna att ta bort otaliga födelsemärken? Har flera drabbats av hudcancer är det viktigt att du är extra försiktig.

Din hudtyp
Vi alla är födda med olika hudtyper som tål solstrålarna olika bra. Anledningen till att vi blir bruna är att vår hy skyddar sig mot uv-strålarna genom att bilda pigment som gör oss bruna. Många skandinaver har någon av de två ljusaste hudtyperna bland de sex som finns på den internationella skalan. Det gör oss sämre rustade mot solen jämfört med dem som har mörkare drag. Därför är det viktigt att känna till vilken hudtyp man har och anpassa sin tid i solen efter den.

Ålder
Ju mer vi utsatt vår hy för strålning, desto mer ligger vi i riskzonen för att utveckla malignt melanom. Därför är det inte så konstigt att äldre drabbas i större utsträckning än yngre, då man under fler år hunnit utsätta sig för solen. Kroppens naturliga försvarsmekanismer blir också sämre med åren. Malignt melanom är som vanligast i åldrarna 60-70 år.

Somna rätt och vakna lyckligare

Värna om sista timmen innan du somnar – den kan avgöra hela din morgondag.

Vi lever i en tid där oro och ångest drabbar många, inte minst när man slappnar av och ska somna för natten. Något som inte bara kan störa ens ovärderliga sömn, utan också hur morgondagen blir. Enligt livscoachen och Feng shui-konsulten Jennifer Suliafu är timmen innan du lägger dig en ”Golden hour” – en gyllene timme, skriver MåBra. Det är då vi, genom våra tankar, har möjligheten att bestämma vilken sinnesstämning vi ska vakna upp med. Det du gör stunden innan du somnar, de tankar du tänker precis innan du sjunker ner i sömn, speglar nämligen de känslor du känner när du vaknar. 
– När vi tänker positivt under dagen använder vi vår medvetna del av hjärnan, vilket innebär en liten bit av vår hjärnkapacitet på cirka fem procent. Resten regleras av vårt undermedvetna. Det är de undermedvetna tankarna som kan skapa en enorm förändring i våra liv, säger hon till Måbra.
När vi somnar går vi direkt in i vårt undermedvetna, förklarar Jennifer Suliafu, därför är det just den sista timmen innan läggdags som är avgörande.
– Många tittar på nyheterna innan de ska sova. Bara tanken får mig ur balans! Du lägger automatiskt ner alla världens problem på dina axlar och sedan lägger du dig för att sova, inte konstigt att många lider av ångest och sömnlöshet, säger Jennifer Suliafu.
Så istället för att titta på nyheter eller scrolla på sociala medier i sängen, läs en rogivande bok, skriv ner saker du är tacksam för i dagboken eller lyssna på lugnande musik. Se helt enkelt till att fylla dig med tankar som ger hopp och glädje.  Ditt morgonleende kommer att tacka dig.