Så hjälper du ditt barn att hantera oro

Hur kan man stötta barn som upplever oro och rädsla just nu? Vi tog hjälp av experterna.

Hur vet man om ens barn upplever oro för coronaviruset och hur kan man prata om det?
Till Svt ger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin som för tillfället leder forskningsprojektet Barn och ungas röster om corona sina tips :

 1. Våga fråga
  – Vi vet att barnen har en hel del tankar om corona. Låt de berätta om det.
 2. Välj tillfälle och ta dig tid
  – Barn är väldigt bra på att känna av om de inte är läge och då kommer de bara säga: ’Nej, jag tänker inget.’
 3. När ni väl pratar, låt barnet ställa frågorna
  – Då kan du pejla in var barnet finns någonstans i sin tankevärld så ger du lagom mycket information.
 4. Håll dig till fakta
  – Säg sådant som du vet och som myndigheter har sagt, gissa inte och spekulera inte.
 5. Ge hopp och glöm inte att ha roligt
  – För barn handlar mycket om här och nu. Men de behöver också höra att det här kommer så småningom att lösa sig.

Hur kan man vidare i vardagen hantera barns utmaningar när det kommer till oro och känslor? Med syftet att hjälpa barn att somna släpptes barnboken Kaninen som så gärna ville somna 2011 av Carl-Johan Forssén Ehrlin, som har över 20 års erfarenhet av psykologi och coachningMed sina hittills 2,3 miljoner sålda exemplar har boken gjort succé både i Sverige och internationellt. Nu är författaren aktuell med nya boken Modiga Morris, som liksom Kaninen som så gärna ville somna bygger på psykologiska tekniker och riktar sig till såväl barn som föräldrar. Den här gången är syftet att hjälpa barn i vardagliga problem och utmaningar. Bland annat ger Carl-Johan Forssén Ehrin sina tips för att hantera barns oro i Modiga Morris, vilka vi kan lära oss något av i tider, där vi kan kan lära oss något. Här är dem:

 • Känn in och sätt ord på smärtan/oron/rädslan. Det gör det lättare att sedan kunna distansera sig ifrån den.
 • Bryt tankemönster. Var lugn och trygg och hjälp ditt barn att se situationen från en annan synvinkel. Möt barnet på deras sätt genom att ta hjälp av fantasier och lekfullhet för att avdramatisera och fokusera om.
 • Få barnet att se fördelar som är värdefulla för dem, även i sådant som är skrämmande.
 • Skapa trygga och positiva associationer som ditt barn kan plocka fram när de behöver.
  Källa: Boken Modiga Morris

Varför skämtar vi om corona?

Varför skojar många av oss om karantäntillvaron, toalettpappersbunkrande och om smittspridningen? Forskare förklarar. 

I alla tider har människor sökt sig till humor för att lättare kunna hantera stora kriser. Coronapandemin är inget undantag. Det finns något läkande i humor, menar psykologen Elisabeth Punzi som är forskare vid Göteborgs universitet.
– Humor kan handla om att tappa fattningen ett tag. Vi måste få vara lediga från våra krav och släppa på hämningar ibland. Det finns något läkande i den regressionen, förklarade hon i en forskardebatt som Göteborgs universitets samhällsfakultet arrangerade tillsammans med Folkuniversitetet, vilken Forskning & Framsteg skrivit om. 
Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarade att man förr i tiden till och med såg humor som något som faktiskt kunde läka.
– I alla tider har man skämtat om det som är svårt. Det handlar om ett yttre hot som måste hanteras. Redan i Boccaccios Decamerone från 1300-talet ser vi det. På den tiden trodde man att humor kunde vara ett medicinskt botemedel, sa han.
Humor kan inte bara vara avväpnande i orostider, den kan också sammanföra oss.
– Det kan handla om att släppa på en mask, att kunna vara här och nu tillsammans. Som grupp kan man skoja med de som är ”förtryckare”, och då fyller humor en slags social funktion, förklarar Elisabeth Punzi.
Men det finns också gränser för vad som är okej att skämta om, tycker forskarna i debatten.
– Det är inte okej att skoja om människors utsatthet, menar Elisabeth Punzi, medan Ola Sigurdson tycker att man kan skämta om allt, men inte med alla och överallt.
Att däremot känna ett behov av att skoja om den tillvaro vi lever just nu är alltså helt naturligt, och kanske rätt så befriande ibland.