10 orsaker att ses ”på riktigt”

Varför ses rent fysiskt när det ofta är smidigare och betydligt mer tidseffektivt att göra det digitalt? Här är tio anledningar.

I nya boken Låt oss prata om att ses IRL granskar författarna hur våra relationer påverkas av att vi tenderar till att umgås alltmer via skärmar, och landar i vikten av det fysiska mötet. Här är några anledningar till att ses ”på riktigt”: 

1. Du frigör ditt må bra-hormon
När vi ses IRL (in real life) finns det en stor potential att du får en dos av hormonet oxytocin. Det frigörs nämligen vid vänlig beröring (om det så är ett handslag eller en kram) mellan människor och resulterar i underbara effekter som välbehag, tillit och minskad stress. Ovärderliga nyckelspelare för vår tid, inte minst när det kommer till relationsskapande.

2. Du underhåller dina spegelneuroner
Brukar du gäspa om din kollega precis gjort det eller börja fnissa när ett kompisgäng på tunnelbanan skrattar utan att du har någon aning om vad som är så roligt? Det är de så kallade spegelneuronerna som agerar för att vi ska kunna förstå känslor, avsikter och beteenden hos varandra. Denna typ av empati är inbyggd i oss och gör att vi kan knyta an till andra människor. Så skäms inte om du råkar härma den du träffar IRL – du tränar bara din medkänsla!

3. Du stärker din empati
Spontat samtal med någon på tåget, ett par meningar med grannen eller ett hej till kassörskan på Ica. De där små interaktionerna är utrotningshotade i en tid då vi självscannar fredagsmyset, låter dödtid bli surftid och navigerar med Google maps istället för att fråga någon på gatan. Studier visar att vi minskat vår empatiska förmåga med 40 procent de senaste 20 åren. Psykologen Sherry Turkle, som forskar om relationen mellan människor och teknik,förklarar det med att vi inte konverserar med människor omkring oss längre. Både när du träffar en god vän eller hejar på busschauffören tränar du din empati och förståelse för andra människor.

4. Du får ett mer äkta möte
I en tid där allt som kandigitaliseras kommer att digitaliseras är det mänskliga en hårdvaluta. Därför har det fysiska mötet blivit något av en exklusivitet idag, eftersom det erbjuder det där unika som bara kan ske mellan oss människor när vi ses. Räkna med rosiga kinder, risk för grodor och kanske en och annan tår eller spontant skratt. Mänskligt, genuint och oerhört befriande! 

5. Du stretchar din koncentrationsförmåga
Att vårt digitala liv har gjort oss mer otåliga och okoncentrerade är ingen nyhet. Vi är vana vid att omedelbara upplevelser finns bara en knapptryckning bort och det triggar så klart den där rastlösheten. När vi ses IRL får hjärnan en paus och vi får öva på att fokusera på någon en längre tid än några sekunder. Bättre fokus i samtal leder till ökad härvaro i samtal, vilket i sin tur landar i starkare relationer.

6. Du lär dig tyda andras känslor
Psykologer och studier signalerar att unga, som har vuxit upp i en digital verklighet, mår allt sämre utan att veta varför. Man tror att en anledning är att många har svårt för att sätta ord på sina känslor, vilket i sin tur förklaras med att unga i mindre utsträckning verkligen möts, utan gör det mer via skärmar. Mimik, tonfall och gester är minst lika viktigt som orden i en kommunikation. Ja, de kan ofta säga mer än ord. Genom att ses IRL övar du på använda ditt eget kroppsspråk, uttrycka dina känslor och läsa av andra.

7 .Du får mer förtroende för människor
Att få använda hela kommunikationsregistret, såsom omedelbar respons i kroppsspråket och tonläget hos den du precis berättat något för, stärker inte bara nuet-känslan i samtalet utan också förtroendet mellan er. Har du dessutom på något sätt rört vid den du möter (självklart förutsatt att du velat det) har oxytocinet hjälpt dig att förstå att det här är en person att lita på. 

8. Du motverkar känslan av ensamhet
Man kan tro att den ocean av interaktionsmöjligheter med andra människor som sociala medier erbjuder motverkar ensamhet, men det är mycket av en illusion eftersom man saknar hela samtalsregistret och flera faktorer som skapar kittet människor emellan.Ett IRL-möte bäddar för starkare band och en mer sanningsenlig känsla av att man verkligen inte är ensam.

9. Du lever längre
Att leva i gemenskap och att ha nära vänskapsrelationer har visat sig ha en positiv inverkan på såväl vår psykiska som fysiska hälsa. Medan andra studier visar att social isolering kan ha samma negativa hälsoeffekter som rökning. I de områden i världen där människor lever längst, de blå zonerna, är sammanhållningen mellan invånarna en av de gemensamma anledningarna. De tittar sällan på tv, utan umgås dagligen, fyller varandras kylskåp och stöttar varandra när livet är svårt. De ses IRL, helt enkelt!

10. Du blir mer nöjd
Till skillnad från att interagera via sociala medier, som frigör signalsubstansen dopamin, vilken har för avsikt att skapa förväntan och en törst att omedelbart ha mer, gör hormonet oxytocin, som ofta frigörs när vi ses IRL, att vi känner oss trygga, lugna och tillfreds. Vi vill helt enkelt dröja kvar i det tillståndet. 

Det händer i hjärnan när vi blir lämnade

Känslan av att bli lämnad – eller enbart avvisad – kan vara traumatisk. Varför är den ofrivilliga separationen så obehaglig?

Januari är här och en av våra mest populära månader att ta beslut att separera. Att vara den som blir lämnad kan vara omskakande där känslor som sorg, oro, rädsla, ilskaoch tomhet kan komma hastigt.
– Ofta kan man uppleva känslor av ångest i början, så småningom både ilska och sorg. Känslor av skuld och skam är också vanliga, säger Åsa Kruse, legitimerad psykolog och psykoterapeut, aktuell med bokenLämnad: Att överleva en oväntad separation.

Forskare menar att det är rent fysiologiskt. Människans fortlevnad hänger på att vi håller samman tillräckligt länge för att skaffa barn och föra generna vidare. De starka reaktionerna som kan drabba oss när vi blir lämnade är biologiska, förklarar hjärnforskaren Katarina Gospic.
– Generellt sett handlar det om samma reaktioner som när vi levde på savannen för 40 000 år sedan, där det värsta som kunde hända var att bli socialt exkluderad eftersom det ökade risken att bli uppäten av ett rovdjur. Kroppen förbereder sig mot en potentiell attack genom att kicka igång hela immunsystemet vilket är otroligt stressande, säger hon och tillägger:
– Psykisk smärta ser nästintill likadan ut som fysisk smärta i hjärnan. Så att något gör psykiskt ont är att likställa med en mental käftsmäll.

Det är alltså inte konstigt att det bokstavligen kan kännas som ett hugg i hjärtat när man blir lämnad. Hur ska man hantera det och kunna gå vidare?
– Försök inte att trycka undan känslorna utan acceptera dem, de är naturliga och kommer att ge sig iväg så småningom. Avled med annat för att ibland få vila från starka känslor. Så småningom kommer också hopp om att det kan bli bra igen. Tiden gör sitt, säger Åsa Kruse.
Hjärnforskaren Katarina Gospic tipsar också att omge dig med dem du har nära.
– Grunden till lycka finns i den kontext som omger oss, vårt sociala nätverk. Om du har nära och kära omkring dig klarar du dig, men om din partner är den enda personen du har är det svårare. Därför är det bra om man under en kris kan ta hjälp av vänner som inte har samma känslopåslag. 

3 tips till dig som blivit lämnad
1.  Sök stöd hos nära och kära, isolera dig inte.Ibland handlar det om att bara få vara med andra, få sällskap, distrahera sig med att göra saker, få vila från chocken och sorgen. Ibland handlar det om att man behöver få prata om det som har hänt.

2. Håll strukturer och rutiner i vardagen. Du mår sämre av att ligga i sängen i ett mörkt rum. Rutiner är det vi behöver när marken gungar under fötterna, kom upp, kom ut och håll ut. Se till att äta regelbundet, komma ut på promenader, ibland behöver anhöriga hjälpa till med att hålla vardagen igång. Kan man jobba så är det bra, det är ofta ett andningshål och en välbehövlig distraktion.

3. Förstå att känslor inte är farliga. De kan växla hastigt och vara förvirrande, men de kommer att lägga sig. Alla känslor är normala när man är i kris.

Källa: Åsa Kruse, legitimerad psykolog och psykoterapeut, aktuell med boken Lämnad: Att överleva en oväntad separation.